Digitális oktatási anyag a Saul fiáról

Írta: Szombat - Rovat: Belföld, Hírek - lapszemle

Digitális oktatási anyagot készített a Dél-kaliforniai Egyetem  (USC) Soá Alapítvány a Saul fia című Oscar-díjas film megtekintésének előkészítéséhez, feldolgozásához. A tananyag az Alapítvány IWitness digitális oktatási platformján található.

Szeptember 24-én este az RTL Klub bemutatja a Saul fia című filmet. A filmhez kapcsolódó, Sonderkommandó, Birkenau című digitális oktatási anyag elérsaul-fia-1hető az IWitness oktatási portálon.

A digitális tananyag szerzői azokból a videó-életútinterjúkból válogattak, amelyeket az USC Soá Alapítvány az ezredfordulón rögzített túlélőkkel és szemtanúkkal, valamint felhasználják a Saul fia című film egyik forrásaként emlegetett Gideon Greif Könnyek nélkül sírtunk című kötetét (Európa Könyvkiadó, 2016).

A feladat során a tanulók néhány perces részleteket tekintenek meg a túlélőkkel készített interjúkból, ezek segítségével tudnak meg többet a lágerbeli Sonderkommandó szerepéről, illetve értelmezik a mozifilm témájául is szolgáló valós és lehetetlen választások fogalmát.

A feladatok – az IWitness többi tananyagához hasonlóan – fejlesztik a kognitív készségeket és képességeket, az elemzőkészséget, az érvelés képességét, valamint a szövegértést és reflektív szövegalkotó képességet. Az idegen nyelvű feladatok mellett az IWitness portálon jelenleg 7 magyar nyelvű feladat található.

Tudnivalók az IWitnessről

Az USC Soá Alapítvány digitális oktatási platformja, az IWitness tanárok és diákok számára ingyenesen elérhető, a felhasználáshoz egyszeri regisztráció szükséges. A tanári regisztrációt követően lehetőség van online tanulói csoport létrehozására. A Feladatokat a tanulók a tanórán és otthon is elvégezhetik. A diákok megoldásait a tanár nemcsak megtekintheti, de hozzászólásaival segítheti, értékelheti is, sőt a meglévő feladatokon kívül saját feladatokat is készítet csoportjainak.

Regisztráció: http://iwitness.usc.edu/SFI/

További információ: Szőnyi Andrea ([email protected])

[popup][/popup]