Dieudonné fellépését bírósági döntés ellenére tiltotta be az Államtanács

Írta: euronews.com - Rovat: Hírek - lapszemle

A Dieudonné néven ismert, gyűlöletbeszédért többször is megbírságolt francia komédiás fellépését több városban is megtiltották a hatóságok Franciaországban. Csütörtökön azonban a Nantes-i bíróság döntése alapján megtarthatta volna turnéja első előadását, a francia államtanács közbelépése végül mégis megakadályozta ezt.

dieudonne_foto_agendaculturel

Dieudonné (fotó: agendaculturel.fr)

Mégsem léphetett fel csütörtökön este a humorista, akinek a helyi bíróság fél nappal korábban zöld utat adott a városvezetéssel szemben. A bírósági döntés indoklása szerint előadásának betiltásával a hatóságok korlátozzák Dieudonnét a szabad véleménynyilvánításban.

Az előadóművész ügyébe aztán a francia államtanács is beleszólt pár órával később. A testület a városvezetés pártjára állt, vagyis a friss bírósági döntés dacára betiltotta a csütörtök esti Nantes-i előadást.

A népszerű humoristát a legfelsőbb politikai körök is antiszemitizmussal vádolják Franciaországban. Maga az elnök is arra buzdította a helyi elöljárókat, hogy tegyenek meg mindent Dieudonné fellépéseinek megakadályozására.

A rasszista viccelődéséről és egyedi karlendítéséről ismertté vált Dieudonné turnéját Marseille, Tours, Orleans és Bordeaux elöljárói is lefújták pár napja. Azt még nem tudni, hogy fölléphet-e majd a közösség elleni izgatás veszélye miatt betiltott humorista, akinek elnémítására maga a belügyminiszter keres jogi lehetőséget Franciaországban.

Kapcsolódó cikk:

A francia kormány betiltatna egy komikust

[popup][/popup]