Dél-Afrika „népirtással” vádolja Izraelt a nemzetközi bíróságon

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

A Dél-afrikai Köztársaság sürgős végzést kért a hágai székhelyű Nemzetközi Bíróságtól (ICJ) annak megállapítása végett, hogy Izrael megsértette a népirtásról szóló egyezményben foglalt kötelezettségeit a Hamász palesztin szélsőséges szervezet elleni katonai fellépésével Gázában – közölte a hágai bíróság és a dél-afrikai nemzetközi kapcsolatok és együttműködés minisztériuma pénteken.

2001 - utcai életkép a durbani antirasszista konferenciáról

2001 – utcai életkép a durbani antirasszista konferencia napjaiból

A Dél-Afrikai Köztársaság évek óta vádolja Izraelt apartheiddel és népirtással a nemzetközi fórumokon. Mint az apartheid elleni harc örököse, Dél-Afrika feljogosítva érzi magát az apartheiddel való vádaskodásra. Emlékezetes, hogy 2001-ben a dél afrikai Durbanben tartott „antirasszista” ENSZ konferenciának gyakorlatilag egyetlen napirendi pontja Izrael megbélyegzése volt, és az utcán valóságos pogromhangulat uralkodott. (Lásd a fenti képet.)

“Dél-Afrikát súlyosan aggasztja az izraeli támadások által érintett gázai civilek helyzete, akiket megkülönböztetés nélküli erőszak ér. Folyamatos jelentések szólnak emberiesség elleni és háborús bűncselekmények elkövetéséről a térségben” – áll a dél-afrikai minisztérium sajtóközleményében.

A keresetben felszólították a bíróságot, hogy adjon ki a gázai katonai műveletek felfüggesztésére irányuló ideiglenes végzést Izrael számára.

A népirtás bűntettének megelőzéséről és megbüntetéséről szóló egyezmény részes államaként Dél-Afrikának szerződéses kötelessége a népirtás megakadályozása – hívta fel a figyelmet a minisztérium.

Dél-Afrika november elején bejelentette: visszahívja diplomatáit Izraelből a Hamásszal vívott háború polgári áldozatainak növekvő száma miatt.

Öt évvel ezelőtt, 2018-ban az afrikai állam már visszahívta nagykövetét Izraelből, válaszul a ciszjordániai zsidó telepek bővítéséről szóló döntésre. A nagykövetséget lefokozták összekötő irodává, és azóta egy kis létszámú, alacsonyabb szintű diplomáciai személyzet működteti.

Andits Eszter/MTI

 

[popup][/popup]