Debrecen: Együtt tiltakozik a rasszizmus ellen az önkormányzat az egyházakkal

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Gyertyát gyújtanak és így tiltakoznak a rasszizmus ellen a történelmi egyházak és az önkormányzat a Nagytemplom előtt.

Mint ahogy arról a Dehir.hu is beszámolt, Gyöngyösi Márton, a Jobbik parlamenti képviselője hétfőn az Országgyűlés plenáris ülésén azt mondta, itt lenne az ideje felmérjék azt, hogy az „itt élő, és különösen a magyar Országgyűlésben és a magyar kormányban hány olyan zsidó származású ember van, aki bizonyos nemzetbiztonsági kockázatot jelent Magyarország számára”.

A politikus megnyilvánulására mindegyik parlamenti párt felháborodottan reagált. Debrecenben szervezett akcióval igyekeznek felülírni az országházban elhangzottakat. Pénteken este 18 órától gyertyagyújtással tiltakoznak a történelmi egyházak és az önkormányzat vezetői a hazai közéletben és már a Parlamentben is megdöbbentő módon hangot kapott rasszizmus és gyűlöletkeltés ellen.

Az eseményen – melynek szónoka Bölcskei Gusztáv, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke – részt vesz Bosák Nándor, a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye püspöke, Horovitz Tamás, a Debreceni Zsidó Hitközség elnöke, valamint Kósa Lajos, Debrecen polgármestere.

A gyertyagyújtást november 30-án, pénteken 18 órakor tartják a Nagytemplom előtt. A debreceni önkormányzat mindenkit vár, aki egyetért a tiltakozó akció céljával.

[popup][/popup]