Dávid Parittyája: új rakétavédelmi rendszer Izraelben

Írta: MTI - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

Izrael hadrendbe állítja a Dávid Parittyája nevű új rakétavédelmi rendszert, és már megkezdte annak kiszállítását a légitámaszpontokra – közölte kedden a zsidó állam védelmi minisztériuma.

david's sling systemA Dávid Parittyája “lehetővé teszi Izraelnek, hogy hatékonyabban védelmezze polgárait számos jelenlegi és jövőbeli fenyegetéssel szemben” – hangzott el a védelmi tárcától. A minisztérium szerint az új rakétavédelmi rendszer kiszállítása néhány hetet vesz majd igénybe.

A Dávid Parittyáját az izraeli Rafael Advanced Defense Systems és az amerikai Raytheon hadiipari vállalatok fejlesztették ki. A rakétavédelmi pajzsot arra fejlesztették ki, hogy a 70 és 300 kilométer közötti távolságban érkező rakétákat semlegesítse. Alapvetően a Hezbollah radikális libanoni síita szervezet támadásai elleni védekezésre tervezték.

A zsidó állam háromszintű rakétapajzs védelmet épít ki: a Vaskupola nevű rendszer rövid távról, 40 kilométernél közelebbről érkező rakétákat tud kilőni, a Dávid Parittyája vagy Varázspálca nevű pajzs a közepes hatótávolságú rakétákat tudja semlegesíteni, míg a nagy hatótávolságú rakétákkal szembeni védekezés a már egy évtizede használatra kész Nyíl rakéták feladata.

A Vaskupola már több száz lövedéket semmisített meg, amit a Hamász és más radikális palesztin szervezetek indítottak a 2014-es gázai háború alatt.

Címkék:Izrael

[popup][/popup]