Dávid-csillag a repülő disznón

Írta: hetek.hu - Rovat: Hírek - lapszemle

Botránnyal indult Roger Waters európai turnéja. A Pink Floyd alapító tagja az együttes kultikus, The Wall (A Fal) című albuma gigantikus színpadi változatát készítette el. Az előadás során megjelenik a zenész által előszeretettel üzenőfalnak használt jelkép, egy óriási felfújható vaddisznó (képünkön jobbra),  amelyen ezúttal egy tekintélyes méretű Dávid-csillag is látható. A zenész világnézetét és politikai aktivitását ismerve az antiszemita otrombaság nem nevezhető előzmény nélkülinek. A Fal augusztus 25-én Budapestre is elérkezik.

pink_floyd-crop

„Nagyon élveztem a koncertet, egészen addig, amíg észre nem vettem a Dávid-csillagot a disznó oldalán” – nyilatkozta egy Belgiumban élő izraeli rocker a Jediot Ahronot című lapnak. „Ez volt az egyetlen vallási-nemzeti jelkép az állaton. A többi szimbólum a fasizmussal, a diktatúrákkal és az emberek elnyomásával állt kapcsolatban. Szerintem Waters ezzel átlépett egy határt, és a jól ismert antimilitarizmusán messze túlnyúlva antiszemita üzenetet közvetített” – mondta Alon Onfus Asif.

 Tiltakozott a legnagyobb belgiumi zsidó lap, a Joods Actueel főszer­kesz­tője is. Michael Freilich felszólította a belga kormányt, hogy ítélje el a koncerten megjelent „antiszemita bemutatót”.

Még élesebben fogalmazott a Simon Wiesenthal Központ igazgató-helyet­tese. Abraham Cooper rabbi szerint „Roger Waters a nemzetközi antisze­mitizmus élcsapatába lépett elő. Szó sincs már itt az izraeli-palesztin konfliktusról: Waters egy klasszikus vissza­taszító középkori karikatúrát elevenített meg, amelyet a náci és a szovjet propagandagépezet is előszeretettel használt a zsidók elleni gyűlölet szí­tá­sára.”

Waters legutóbbi, 2010-es koncertsorozatán is megjelent a Dávid-csillag. Akkor a repülőgépekről lehulló bombák öltötték fel a zsidó jelkép formáját, amelyet dollár szimbólumok követtek.

pink_floyd-crop 2
 
Dalok a sötét oldalról

A Pink Floyd a rocktörténelem egyik legsikeresebb és legnagyobb hatású együttese. A zenekar a brit pszichdelikus rock meghonosítója. A műfajt a tagok életvitelükkel is igye­keztek hitelessé tenni: az alapítók közül Syd Barrett a mértéktelen LSD-fogyasztás következtében skizofrén lett. Volt, hogy koncerteken órákig egyetlen hangot játszott folyamatosan, máskor pedig még a színpadra is képtelen volt felmenni. Végül 1968-ban kénytelenek voltak megválni Barettől.

Ezt követően hosszas kísérletezés után a Pink Floyd a hetvenes évek elején megtalálta a rájuk jellemző, különleges egyedi hangzást. Az áttörést a The Dark Side of the Moon (A Hold sötét oldala) és a Syd Barrett hiányára utaló Wish You Were Here (Bárcsak itt lennél) című albumaik hozták meg a számukra. A kulcsemberek ekkor már David Gilmour és Roger Waters voltak, akik szinte az összes dalt jegyezték.

A teljes cikk a a Hetek hetilapban olvasható.

[popup][/popup]