Dalí kiállítás Izraelben

Írta: Bassa László - Rovat: Hírek - lapszemle

Az RTVi orosz nyelvű tévécsatorna Израиль за неделю (Izrael egy hete) с. adásában Borisz Stern műsorvezető készített online interjút a jövő héten Herzlijában nyíló kiállítás kurátorával, Jurij Lescsovval.

 

A pandémia miatt bevezetett biztonsági intézkedések feloldásával az élet visszatért a megszokott kerékvágásba. Különösen örvendetes ez a kultúra területén: nyitnak a színházak, múzeumok, rendezvény- és kiállítótermek.

A herzlijai Avia központban ezen a héten nyílik a Salvador Dalí alkotásaiból álló „utazó” tárlat. A világ legdrágább, 15 millió dollár értékű zsidó magángyűjteménye a művész litográfiáiból és szobraiból áll; tulajdonosa a Párizsban élő, 91 éves Benjámin Lévi. A rendezők hét éve találkoztak vele; örömmel fogadta az izraeli ajánlatot. A kiállítás eddig sokfelé aratott nagy sikert, még Kínában és Ausztráliában is járt; a mostani szeptember-októberig lesz látogatható.

Salvador Dalí erős rokonszenvet érzett a zsidóság iránt, bár a zsidó államban sosem járt. A Ben Gurion repülőtéren az érkezőket az általa formált menóra fogadja. A bibliai téma közel állt hozzá. Az Izráel tizenkét törzsét bemutató könyvet ő illusztrálta.

Lévi nagy érdeklődéssel követte a kiállítás előkészületeit, amiben az örökösök is tevékeny részt vállaltak. Sajnos a járvány az utóbbi időben ismét terjed, és a szájmaszk viselése és a távolságtartás kötelező lesz a látogatók számára.

Израиль за неделю // 03.07.2021

В этом впуске:📌 Коалиция перенесла на неделю голосование по поправкам к закону о гражданстве. Премьер Нафтали Беннета не смог получить большинство голосов ?…

 

A Daliról szóló rész  44:20-tól indul

 

 

Címkék:Dali kiállítás, Herzlija

[popup][/popup]