Dagesztán: életveszélyesen megsebesítettek egy rabbit

Írta: zsido.com - Rovat: Hírek - lapszemle

Július 25-én hajnalban ismeretlen támadók meglőtték és súlyosan megsebesítették Artur Iszakov chabad rabbit Oroszország észak-dagesztáni köztársaságában.

A 40 éves Artur Iszakov a mellkasán sérült meg, a lövés akkor érte, amikor Derbent városi otthonából útjára indult. Ekkor valaki, vagy valakik lesben állva vártak, és rálőttek a nyílt utcán. Lakosok értesítették a rendőrséget és a mentőket, ám a rendőrök kiérkezése előtt a támadó kereket oldott. A rabbit korábban Derbenben a lakásában már megpróbálták meggyilkolni, ám akkor nem történt baja.

isyakov

 

Iszakovot életveszélyes állapotban szállították kórházba, ahol életmentő műtéten esett át. Jelenleg intenzív ellátásban részesül, és lélegeztető gép tartja életben. A moszkvai Jewish News Agency szerint egy orvos csoport repülőgépe már útban van Izraelből, hogy segítséget nyújtson a kórháznak a rabbi ápolásában.

A közlemény szerint a nyomozók lehetségesnek látják, hogy Isakovot vallása miatt érte a támadás, bár a zsidó közösség magukat megnevezni nem kívánó tagjai szerint sem a rabbi, sem a környezete nem kapott a közelmúltban olyan fenyegetést, amiből előre következtetni lehetett volna a történtekre.

A többnyire muszlim avarok és azeriek lakta Derbent Dagesztán és egyben Oroszország legrégibb városa, muszlim többségű település, ahol az elmúlt két évtizedben fölerősödött az iszlamista mozgalom, aktivistái az oroszokon kívül a zsidókat is célpontnak tekintik.

Valamikor az arab földrajzírók által a “Kapuk kapujának” is nevezett Derbenben több tízezer zsidó élt, ám főleg a Szovjetunió szétesése után kivándoroltak Izraelbe és az Amerikai Egyesült Államokba.

Isakov, aki Ovadia néven is ismert, Derbent városában nagy közösségi központot épített fel abból a megmaradt kicsiny zsidó közösségből, amelynek tagjai még a kora középkorban Iránból települtek ide.

A köztárság vezetője Ramazan Abdulatipov szélsőségesek és terroristák akciójának minősítette az Isakov elleni támadást. Oroszország főrabbija Berl Lazar szintén a radikális iszlamistákat okolja a támadásért, és felszólította az orosz hatóságokat, hogy találják meg és büntessék meg az elkövetőket, illetve vegyenek igénybe minden törvényes eszközt a földalatti dzsihád mozgalom megsemmisítésére.

[popup][/popup]