Csökkenő Izrael-ellenesség és antiszemitizmus?

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

A Telex megbízásából  a Závecz Research készített kutatást arról, hogy különböző országok és országcsoportok iránt milyen attitűdjei vannak a magyar lakosságnak. A kutatásban a 2017-ben feltett kérdéseket használták, így mód nyílt az összehasonlításra.

Izrael megítélése 2017-ben rendkívül kedvezőtlen volt, a magyar válaszadók csaknem kétharmada azon az állásponton volt, hogy a zsidó államtól távolodni kéne és mindössze 18 % közeledett volna hozzá. Ezzel Izrael a magyar rokonszenv lista alján foglalt helyet.

Ez mostanra lényegesen változott: már „csak” 40 százalék távolodna Izraeltől, 31% viszont közeledne. Ez a legnagyobb pozitív változás a listán felsorolt összes ország között.

 

A zsidók megítélése is kedvezően változott, amennyiben 2017-ben 49 % nyilatkozott úgy, hogy a zsidók veszélyeztetik az ország jövőjét (ezzel még mindig a kevésbé veszélyes tényezők között szerepelnek), míg idén már csak 35 % vélekedett így. Ez a legnagyobb elmozdulás a listán pozitív irányba.

A kutatás rákérdezett egyes nemzetközileg ismert politikusok kedveltségére is: Soros Györgyöt a magyarok a legkevésbé kedvelik, és ez a  szám semmit nem változott az öt évvel korábbihoz képest.

Teljes cikk

[popup][/popup]