Csak szóban keménykednek a Kuruc.infóval

Írta: Nol.hu - Rovat: Hírek - lapszemle

Jobbára a kommunikáció szintjén marad a Kuruc.infoval szemben fellépés. Orbán az amerikai Kongresszustól kért segítséget levélben, de az illetékes szerveket hivatalosan nem keresték meg. Amikor pedig Derdák Tibor egy konkrét, az USA-ban is büntetendő ügyben feljelentést tett, nem kértek eljárási jogsegélyt.

2012 nyarán a következő hírt közölte az MTI: „Az Egyesült Államokból támogatott antiszemita provokációk megszüntetését kéri a washingtoni kongresszus tagjaitól Orbán Viktor.” A tudósítás szerint a miniszterelnök a kongresszus tagjainak írt levelében az antiszemitizmus magyarországi központjaként egy olyan hírportált nevez meg, amely „a magyar kormány föllépése elől az Egyesült Államokba menekült, s onnan végzi gyalázatos tevékenységét”. „Ha ez a probléma megoldódna, az antiszemitizmus magyarországi erői jelentősen meggyengülnének. Kérem önöket, hassanak oda, hogy megszűnhessenek Magyarországon az Egyesült Államokból támogatott antiszemita provokációk. Miután az Egyesült Államok kormánya visszautasította kérésünket, önökhöz fordulok segítségért” – olvasható a miniszterelnök levelében.

„Lehetséges lenne, hogy az Obama-adminisztráció, a magyar kormány ismételt kérésére fittyet hányva, egyfajta titkos szövetségre lépett az újfasiszta magyar jobboldallal? És a szólásszabadságra, az „eltérő magyar és amerikai jogértelmezésre” hivatkozva falaz a kurucosoknak?” – így kommentálja mindezt az Amerikai Népszava című internetes lapban Lázár György, aki egy korábbi cikkében arra hívta fel a figyelmet, hogy minden kormányzati kommunikáció ellenére az amerikai szerveket nem keresték hivatalosan az ügyben a magyar hatóságok. Annak ellenére sem, hogy az Atlatszo.hu tényfeltáró portál 2012-ben kiderítette, hogy a szóban forgó Kuruc.info mögött egy kaliforniai magyar üzletember, Varga Béla áll. Lázár cikkében idézte, hogy tavaly az FBI illetékese azt mondta: az ő feladatuk az, hogy a feltételezett bűntetteket kivizsgálják, de hozzájuk hivatalos magyar megkeresés nem érkezett, és bár a szólásszabadságra vonatkozó amerikai törvények miatt „betiltani” nem lehet az oldalt, a szólásszabadság azonban nem védi Vargát, ha feltételezhető, hogy bűntettet követett el.

Nézzük hát egy újabb példán, mennyire elszántan küzd a magyar hatóság a miniszterelnök által az „antiszemitizmus magyarországi központjának” nevezett portál ellen.

heteroszexualis_tuntetok

Heteroszexuális tüntetők (fotó: Bácsi Róbert László, Népszabadság)

2013 nyarán neonáci támadók bántalmaztak három, a Budapest Pride-ról távozó személyt a Szent István körúton. A rendőrök ugyan közbeavatkoztak, de meglepő módon azokat kezdték igazoltatni, akik a támadást elszenvedték. A sértettek között volt Derdák Tibor szociológus, a sajókazai Dr. Ámbédkar Iskola alapítója, igazgatója és két kollégája. (Az ügy azért is különleges, mert a neonácik jó előre jelezték, hogy verekedésre készülnek: a Kárpát Haza Őrei nevű szervezet a Facebookon három nappal a melegfelvonulás előtt közzétett egy posztot. „Remélhetőleg lesz annyi bölcs józanság a hatóságokban, hogy nem engedik szégyenszemre a nyilvános, provokatív, családellenes buzivonaglást. (…) Ha ott, a kamerák előtt nem is tehetünk túl sokat, többet ne legyen nyugodt éjszakája egyetlen vonulónak sem, utol fogjuk érni, akit beazonosítunk!” – olvasható mind a mai napig a közösségi oldalon.) A támadásról szóló híreket élénk figyelemmel kísérte a Kuruc.info. „Sikkasztó ex-SZDSZ-es képviselő és buddhista cigány köcsögje a Gárda-fantom legújabb áldozata” alcímmel minden szavában uszító tudósításban számolt be az eseményekről. A cikk végén kiírták Derdák Tibor és kollégája e-mail címét, telefonszámát. Derdák több fenyegető hívást is kapott ezután.

Ez a momentum – Derdák Tibor ügyvédei szerint – kimeríti a személyes adatokkal való visszaélés vétségét. Emiatt Farkas Lilla és Kegye Adél feljelentést tett a rendőrségen tavaly augusztus 5-én. Szándékosan nem a cikk rasszista, antiszemita és homofób tartalma, hanem kizárólag a személyes adattal való visszaélés miatt. Ez a cselekmény ugyanis különösebb mérlegelés nélkül megállapítható az ügyvédek szerint.

A teljes cikk itt olvasható.

Címkék:kuruc.info

[popup][/popup]