Csak a legszükségesebb esetekben hagyhatják el otthonaikat az izraeliek

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

Csakis a feltétlenül szükséges esetekben, munkahelyre történő utazásnál, élelmiszer és gyógyszervásárlásnál, orvosi vizsgálatokhoz hagyhatják el otthonaikat az izraeliek az egészségügyi minisztérium legújabb, keddi rendelete szerint.

A jeruzsálemiek is visszahúzódnak

Tilos csoportosan parkokba, játszóterekre, a tengerpartra vagy más nyilvános helyekre menni, csakis  gyermekekkel, családtagokkal, vagy háziállatokkal egyedül lehet elhagyni a lakást.

Tilos tanórákat és szakköröket tartani, és a sporttevékenységeket is legfeljebb öt fős csoportban lehet tartani azzal a feltétellel, hogy a részt vevők között figyelni kell a  két méter távolságra. Kerülni kell a barátok és családtagok vendégül látását.

Az idős embereknek és a krónikus betegségben szenvedőknek –  ha csak lehetséges –  egyáltalán nem szabad elhagyni otthonukat, és őket sem szabad látogatni. Segítséget kell kérniük a barátoktól és a családtagoktól ellátásukhoz.

Izraelben jelenleg háromszázhuszonnégy fertőzöttről tudnak. Közülük öten súlyos állapotban vannak, viszont tizenegyen kigyógyultak a betegségből. A Sin Bet belbiztonsági szolgálat elkezdte feltérképezni azokat a személyeket, akik a betegségük ismertté válása előtti két hétben a koronavírussal fertőzött új betegek közelében voltak. Őket értesítik, és házi karanténra kötelezik.

Az esti órákban és a hétvégén nem lesz közösségi közlekedés, és napközben is csak a munkavégzéshez feltétlenül szükséges járatokat üzemeltetik.

Már kilenc laboratóriumban végeznek koronavírus-tesztet, és napi ezer fölé emelkedett az elvégzett vizsgálatok száma. (MTI)

 

[popup][/popup]