Colosseum elsötétítés – a magyar nagykövetet is meghívták

Írta: MTI/Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Külföldön is téma a Colosseum elsötétítése. A Wall Street Journal is beszámol arról, hogy január 27-én, a Holocaust emléknapján, kikapcsolják a római Colosseumot megvilágító fényeket, tiltakozásul a magyar szélsőjobboldal gyűlöletkeltése ellen. Konkrétan Gyöngyösi Márton jobbikos parlamenti képviselő javaslata ellen tiltakoznak, aki a magyarországi zsidókkal kapcsolatban a „nemzetbiztonsági kockázat” kifejezést használta és listába vételüket szorgalmazta.

colosseo

Az akciót támogatja az önkormányzati testület Keresztény Identitás nevű frakciója is. Meghívást kapott Magyarország római nagykövete.

Gianni Alemanno, az olasz fővárosnak az egykori jobboldali Nemzeti Szövetség (AN) színeiben 2008-ban megválasztott főpolgármestere arra emlékeztetett, hogy az Európai Zsidó Parlament (EZSP) kedden elítélte a Magyarországon a “szélsőjobboldali Jobbikkal aggasztóan terjedő antiszemitizmust”.

“A Colosseum elsötétítésével Róma városa és a Római Zsidó Közösség jelképesen el akarja ítélni a xenofób tetteket és ideológiákat nem csak a magyar szélsőjobboldali pártokban, hanem egész Európában”– fogalmazott Alemanno. A főpolgármester arra szólította fel az európai fővárosokat és az egész civil társadalmat, csatlakozzon az “emlékezés tanítására és átadására”.

Riccardo Pacifici, a Római Zsidó Közösség elnöke kijelentette: “ma egy európai ország az antiszemitizmus rémálmában él, a múltba, a harmincas évekbe való visszaugrással. Mi olasz és európai polgárok ezt nem tűrhetjük.”  Mint állította, “azt tudni, hogy Magyarországon barna ingben mennek a parlamentbe, az utcán masíroznak és egyedül arra gondolnak, hogy zsidókat vagy izraelieket listázzanak, merénylet az évtizedek alatt újraépített értékek ellen és elborzaszt bennünket. De nem maradunk közömbösek. A közömbösség az intolerancia szövetségese”.

A Colosseum fényeinek kikapcsolása gyakori tiltakozási mód Rómában. Minden évben a  november 30-i halálbüntetés elleni világnapon a Szent Egyed közösség így követeli a halálos ítéletek eltörlését. Tavaly a maffia áldozatainak emléknapján is sötétbe borult a műemlék.

 

[popup][/popup]