Chicago: hatvan éves gyilkossági rekord dőlt meg május végén

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

A George Floyd halálát (május 25) követő zavargások, fosztogatások és gyilkosságok különösen súlyosan érintették Chicago városát. Május utolsó hétvégéjén 25 embert öltek mg és 85-öt sebesítettek meg lőfegyverrel.

Chicagói tüntető május 30-án

A 444 tudósít arról, hogy „Chicagóban szomorú rekord dőlt meg május utolsó napjaiban: 29-től 31-ig, péntektől vasárnapig 25 gyilkosság történt, és további 85 lőtt sebes sérülést regisztráltak a hatóságok. Csak május 31-én 18 embert öltek meg. A Chicagói Egyetem kriminalisztikai tanszéke 1961 óta vezeti a részletes bűnügyi statisztikákat, ezek szerint a múlt hétvége abszolút rekord.

A május végi rekord pontos okait még elemzik a kriminológusok, de az biztos, hogy szerepet játszottak benne a George Floyd halála miatt kirobbant tüntetések, zavargások, fosztogatások. Az események miatt a város bizonyos körzeteiből teljesen eltűnt a rendőrség, így a felfegyverzett bandák felbátorodtak, sok helyen raboltak, fosztogattak, és néhányszor, minden látható ok nélkül, járműveikből lövöldöztek járókelőkre.

Ahogy a chicagói egyetem kriminialisztikai szakértője megjegyzi, a fegyveres erőszak áldozatai túlnyomórészt színesbőrű fiatalok, mint ahogy az elkövetők illetve gyanúsítottak többsége is ebbe a társadalmi csoportba tartozik.”

Érdekesség, hogy Chicago még ezzel a rettenetes rekorddal sem fér be az Egyesült Államok nagyvárosainak top 10-es listájába.

 

[popup][/popup]