Charles Aznavour Wallenberg-emlékérmet kapott Izraelben

Írta: Shiri Zsuzsa/MTI - Rovat: Hírek - lapszemle

Aznavour szülei Franciaország náci megszállásának idején zsidókat bújtattak és a későbbi  énekes is kivette részét a segítő munkából.

Raoul Wallenberg-emlékérmet adott át Charles Aznavour francia sanzonénekesnek második világháborús hősiességéért Reuven Rivlin izraeli államelnök – jelentette a The Jerusalem Post című angol nyelvű izraeli lap pénteken.

Az örmény-francia művész szülei Franciaország náci megszállásának idején zsidókat bújtattak szegényes otthonukban, és Aida nevű nővérével az énekes is segítette munkájukat, többször saját ágyukat adták át az üldözötteknek.

“A Talmudban, a zsidók szent iratában olvasható, hogy aki egy ember életét megmenti, az egész világot megmenti” – méltatta Rivlin az Aznavour család érdemeit a csütörtöki jeruzsálemi eseményen.

Az izraeli elnök később felidézte a művész több ismert dalát, amelyek személyes kedvencei közé tartoznak.

“Nagyon sok a közös bennünk, örményekben és zsidókban: a balsorsunk, az örömünk a munkánkban, a zenében, a művészetben” – hangsúlyozta válaszában Aznavour.

“Olyan érzésem van, mintha a családomhoz jönnék, nagyon hasonlóan élünk, eszünk és iszunk”- tette hozzá.

A magyar zsidókat mentő svéd diplomata, Raoul Wallenberg nevét viselő elismerést egy New Yorkban székelő bizottság ítélte oda a 93 éves francia énekesnek.

Az Aznavour család Örményországból költözött Franciaországba a huszadik század elején, és noha nem Örményországban született, a népszerű énekes tevékenyen segíti az örményeket. Charles Aznavour szerdán érkezett Izraelbe, ahol szombaton koncertet is ad.

 

[popup][/popup]