Carter: “ha atomfegyvert vetnének be, Iránt eltörölnék a föld színéről”

Írta: MTI - Rovat: Hírek - lapszemle

A volt amerikai elnök azt állítja, Izraelnek legalább 300 nukleáris fegyvere van, az Egyesült Államoknak pedig egyáltalán nem szabadna megtámadnia Iránt.

Jimmy Carter volt amerikai elnök szerint az Egyesült Államoknak akkor sem szabad megtámadnia Iránt, ha az sikeresen kifejleszt egy atombombát, egyúttal pedig azt állította, hogy Izraelnek legalább 300 nukleáris fegyvere van – írta a Jiszráél Hajóm (Izrael ma) című izraeli lap.

“Izraelnek (…) 300 vagy több, senki nem tudja összesen, mennyi (atomfegyvere) van. Minden iráni tisztában van vele, hogy ha megpróbálnának bevetni egy atomfegyvert, akkor Iránt eltörölnék a föld színéről, ez egy olyan nevetséges, önpusztító döntés lenne, amelyet biztos nem tennének meg” – idézte a lap Carter szavait, amelyek a napokban az MSNBC amerikai tévécsatornának adott interjújában hangzottak el.

A volt elnök kétségeinek adott hangot azzal kapcsolatban, hogy Izrael képes lenne-e katonai erővel megakadályozni az iráni atomprogramot. “Soha nem gondoltam, hogy Izraelnek meglennének a katonai képességei (ehhez). Az egyetlen ország a világon, amelynek megvannak ehhez a képességei, az az Egyesült Államok, és nem gondolom, hogy helyes lenne az Egyesült Államok részéről lebombázni Iránt ezzel az üggyel kapcsolatban” – mondta.

Jimmy Carter – aki kulcsszerepet játszott az 1979-es izraeli-egyiptomi békekötésben – bírálta Benjámin Netanjahu izraeli kormányfőt és indirekt módon Barack Obama amerikai elnököt is. Előbbinek azt vetette szemére, hogy Izraelt “zsidó államként” akarja elismertetni a palesztinokkal folytatott béketárgyalásokon, amit az arab államok biztosan nem fognak megtenni. Obamát illetően pedig azt mondta, hogy a békefolyamatot “hősiesen” terelni próbáló John Kerry külügyminiszternek “nagyobb nyílt segítséget kéne kapnia a Fehér Háztól”. “Nem hiszem, hogy valaha is létrejöhet egy békemegállapodás, hacsak az amerikai elnök nem vállal vezető szerepet a két fél közti közvetítésben” – fogalmazott Jimmy Carter.

[popup][/popup]