„Büszke vagyok az örökségemre” – Bernie Sanders beszélt a zsidóságáról

Írta: zsido.com - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

bernie_sandersA még mindig versenyben lévő amerikai elnökjelölt egy zsidó diák kérésére beszélt nyilvánosan a zsidó identitásáról és Brooklynban eltöltött gyerekkoráról.

Bernie Sanders 1941-ben Brooklynban született, lengyel zsidó holokauszt-túlélő szülők gyermekeként. Korán bekapcsolódott a radikális baloldali diákmozgalomba, és az egyetem elvégzése után, 1963-ban hónapokig Izraelben, a Sha’ar Ha’amakim kibucban élt.

Zsidó származásáról az amerikai elnökválasztási kampány során több alkalommal is említést tett nyilvánosan, azonban a judaizmushoz fűződő viszonyáról keveset lehet tudni. Erre hivatkozva nemrég egy diák azt kérte tőle az MSNBC által is közvetített eseményen, hogy meséljen hitéről – olvasható a Forward oldalán.

„Zsidónak lenni nyilvánvalóan nagyon-nagyon fontos dolog számomra” – mondta Sanders. „Nagyon büszke vagyok az örökségemre. És Brooklynban felnőtt zsidó gyermekként erős emlékeim vannak olyan emberekről, akik számokat hordtak a csuklóikon – ti talán nem láttatok ilyet –, de ezek az emberek azok voltak, akik a koncentrációs táborokból jöttek ki. És tudom, hogy az édesapám családjának nagy részét a nácik gyilkolták meg. És a lecke, amit nagyon fiatalként megtanultam, az az, hogy a politika egy nagyon komoly dolog. Amikor Hitlerhez hasonló őrült nyer hatalmat, akkor annak olyan következménye lehet, mint a második világháború, amiben 50 millió ember halt meg”.

„Szóval nagyon-nagyon büszke vagyok arra, hogy zsidó lehetek és büszke vagyok az örökségemre” – tette hozzá a demokrata politikus.

[popup][/popup]