Burkini pro és kontra

Írta: MTI - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

A francia kormány szerint a burkini a nők elnyomását jelképezi. A brit zsidók szerint a burkini viselése a nők joga.

(FILES) This file photo taken on August 16, 2016 shows Tunisian women, one (L) wearing a "burkini", a full-body swimsuit designed for Muslim women, walking in the water at Ghar El Melh beach near Bizerte, north-east of the capital Tunis.  The debate launched this summer in France over the Burkini is not causing such a stir in North Africa where the Islamic swimsuit is uncontroversial as the dress-code on the beaches has become increasingly prudish.  / AFP PHOTO / FETHI BELAID / TO GO WITH AFP STORY BY AMAL BELLALOUFI WITH AFP CORRESPONDENTS IN RABAT AND TUNIS

AFP PHOTO / FETHI BELAID

A francia államtanács, vagyis a legfőbb közigazgatási bírósági szerv vizsgálja meg, jogszerű-e a teljes testet elfedő fürdőruha, a burkini viselésére vonatkozó, több településen is bevezetett tilalom.

A kérdés hetek óta heves indulatokat vált ki Franciaországban. A burkini körüli vita csak tovább éleződött, miután a The Guardian közzétett egy fényképet, amelyen az látható, ahogy Nizza strandján négy rendőr körbevesz egy turbánt és hosszú ujjú pólót viselő nőt, aki a rendőri intézkedés hatására később levesz magáról egy ruhadarabot. A fényképek tanúsága szerint meg is büntették. Egy másik nőt Cannes-ban bírságoltak meg, mert nem “a jó erkölcsbe és szekularizmusnak megfelelő” öltözéket, hanem leggingset, tunikát és fejkendőt viselt.

A tiltást bevezető francia települések, köztük a filmfesztiváljairól ismert Cannes és Nizza azzal indokolta a lépést, hogy a burkini viselése “nem egyezik a Francia Köztársaság értékeivel”.

Az államtanács csütörtökön hallgatja meg jogvédő szervezetek beadványát, amelyek amellett érvelnek, hogy a Villeneuve-Loubet-ben bevezetett tiltás jogszerűtlen. Ettől kezdődően 48 órája van a testületnek arra, hogy véleményt alkosson.

Az ügy megosztja a francia politikai elitet. Manuel Valls francia miniszterelnök védelmébe vette a burkinit betiltó városok vezetőit, és azt mondta, hogy Franciaországban jelenleg „a kultúrák harcát” vívják. Álláspontja szerint a burkini „a nők elnyomását” jelképezi, hozzátette azonban, hogy a hatóságoknak az emberi méltóságra tekintettel kellene betartatniuk a tilalmat.

A marokkói születésű Najat Vallaud-Belkacem közoktatásügyi miniszter arra figyelmeztetett, hogy a vita csak a rasszista retorikát táplálja. Vallaud-Belkacem ellenzi a burkini viselését, de nem ért egyet azzal, hogy a tilalom hasznára válna Franciaországnak a szélsőséges iszlamisták elleni harcban. “Nincs kapcsolat az Iszlám Állam merényletei és a női strandruha között” – mondta.

Sadiq Khan londoni polgármester és a párizsi polgármester is bírálták a tilalmakat. Szerintük a nőknek azt kellene viselniük a strandon, amit csak akarnak.

A brit zsidóság legfőbb képviseleti szerve a Board of Deputies of British Jews is elítélte a franciaországi gyakorlatot, melynek során a burkinit tiltó önkormányzati döntés ellen dacoló muszlim nőket arra köteleztek, hogy a iszlám öltözék nélkül folytassák időtöltésüket a francia tengerparton.

 

[popup][/popup]