Büntetni kell a közbeszédben megjelenő antiszemitizmust és idegengyűlöletet

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Nicolae Ciucă kormányfő szerint Románia sokat tett az utóbbi húsz évben a romániai holo­kauszt kutatása, megismertetése és felvállalása terén, és eltökélt szándéka, hogy nem hagyja büntetlenül a közbeszédbe egyre inkább beférkőző antiszemitizmust és idegengyűlöletet, a háborús bűnösök kultuszát.

Nicolae Ciucă román kormányfő (Fotó: Facebook)

A miniszterelnök pénteken beszélt erről a bukaresti központi Templul Coral zsinagógában, ahol a holokauszt áldozatainak nemzetközi emléknapja, az egykori auschwitzi náci haláltábor felszabadulásának évfordulója alkalmából rendeztek megemlékezést – írja a 3szek.ro.

Ciucă felidézte: 1941 januárjában a bukaresti zsidók is egy brutális pogrom áldozataivá váltak, amikor a Vasgárda puccskísérletének napjaiban a legionáriusok feldúlták zsinagógáikat, kifosztották lakásaikat és üzleteiket, több száz embert megkínoztak. A véres eseményeknek legkevesebb 120 halálos áldozata volt.

A miniszterelnök szerint a történelem leckéje egyértelműen megmutatta, milyen következményekkel jár, ha a többség nem lép fel a mérgező eszméket terjesztő, gyűlöletet szító hangadók és csoportosulások ellen. Úgy értékelte: ez a veszély ma is fennáll. „Az antiszemitizmus, a szélsőségesség, a gyűlöletbeszéd egyre inkább jelen van a közbeszédben. Mindez bemocskolja a holokauszt áldozatainak emlékét, a demokráciát és jogállamiságot veszélyezteti. Nem lankadhat az éberségünk. Határozottan fellépünk azok ellen, akik továbbra is a háborús bűnösöket dicsőítik, nem tűrhetjük el a történelemhamisítást, a holokauszt tagadását. Minden eszközünk megvan arra, hogy megvédjük a demokráciát és minden érintett hatóságnak teljesítenie kell kötelességét” – szögezte le a miniszterelnök.

Románia csak a kétezres évek elején, az ország NATO-csatlakozása előtt, amerikai nyomásra ismerte el, hogy a Ion Antonescu vezette kormány felelős volt több mint negyedmillió zsidó meggyilkolásáért az 1941–44-es időszakban. Az ország korábbi vezetői tagadták a romániai holokausztot, és kizárólag Magyarország felelősségét hangoztatták az észak-erdélyi területekről deportált zsidók vonatkozásában.

[popup][/popup]