Bűncselekmény lesz Izraelben a nők szegregációja

Írta: mti - Rovat: Hírek - lapszemle

Cipi Livni izraeli igazságügyi miniszter törvénnyel akadályozná meg a vallási fanatikusok nemi szegregációs törekvéseit. A miniszter azután tette a bejelentést, hogy egy ultraortodox lakónegyedben iskoláslányokat köptek le azért, mert öltözékük nem volt eléggé visszafogott.

A törvény egyúttal megengedné, hogy a nők elől is ülhessenek a buszjáratokon. Az izraeli szekuláris és az ultraortodox vallásos csoportok harcának egyik legfontosabb ügye a vallásos lakónegyedek autóbuszjáratain tapasztalható diszkrimináció: a nők bizonyos járatokon csak a buszok hátsó részén ülhetnek.

„Felszólítottam az igazságügyi minisztériumot, hogy készítsenek elő egy törvényt, amely bűncselekménnyé minősítené a nők elkülönítését a nyilvános helyeken. A törvényt a következő hetekben szövegezik meg″ – írta Livni Facebook-oldalán.

Előzőleg Jehuda Vejnstejn, Izrael főállamügyésze javasolta, hogy tiltsák meg a nők diszkriminációját. Az új izraeli kormányban több évtizede először nincsenek ultraortodox vallásos pártok, ami lehetővé teszi mind a vallásos túlzások elleni küzdelmet, mind a hadkötelezettség kiterjesztését az ultraortodox fiatalokra.

[popup][/popup]