Budapesten tanácskoztak a visegrádi országok zsidó vezetői

Írta: Mazsihisz.hu - Rovat: Hírek - lapszemle

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége meghívására április 13-14. között Budapesten tárgyaltak Szlovákia, Csehország és Lengyelország legjelentősebb zsidó szervezeteinek vezetői. Kiemelt témaként szerepeltek a két napos tanácskozás napirendjén a kulturális és biztonsági együttműködéssel kapcsolatos kérdések.

vn_2.jpg

A visegrádi országok zsidó közösségei  régóta és sok szálon kötődnek egymáshoz. Erre alapozva, Heisler András Mazsihisz elnök meghívására immár második alkalommal ültek asztalhoz a V4-es országok zsidó ernyőszervezeteinek vezetői. Tárgyalást folytattak a kulturális és turisztikai együttműködésben rejlő lehetőségekről, és a jobb koordináció érdekében állandó munkabizottságot hoztak létre.

A vendégek megtekintették a Magyar Zsidó Múzeum új kiállítását, ahol Íjgyártó István kulturális és tudománydiplomáciáért felelős államtitkár méltatta a zsidó közösségek szerepét a térségben és jelezte, hogy a regionális zsidó együttműködés összhangban van a visegrádi országok  általános közeledésével. Kiemelte még, hogy a térségben élő népek közös történelmük folytán hasonló kulturális értékekkel és hagyományokkal rendelkeznek. Ünnepi köszöntőjében a közép-európai identitás fontosságát hangsúlyozta.

Latorcai Csaba kiemelt társadalmi ügyekért felelős helyettes államtitkár előadásában ismertette az 1600 magyarországi zsidó temető helyrehozatalával és fenntartásával kapcsolatos kormányprogramot. Elhangzott, hogy az idén induló programra éves szinten 500 millió és 1 milliárd forint közötti összeget szán a kormány. Bejelentette, hogy a zsinagógarekonstrukciós programhoz hasonlóan, várhatóan a határon túli temetőkre is kiterjesztik majd a projektet. A Szlovákiai Zsidó Hitközségek Szövetségének elnöke, Igor Rintel üdvözölte az ötletet, ugyanakkor Tomasz Krakowski, a Lengyelországi Zsidó Hitközségek Szövetsége vezetőségének tagja jelezte, hogy náluk a temetők fizika léte is veszélyben van. A négy ország zsidó vezetői közösen arra kérték Latorcai Csabát, hogy a V4-ek kormányszinten is nyilvánítsák ki, hogy a zsidó épített örökség – így a temetők – megőrzése közös európai ügy.

A Tom Lantos Intézet panelbeszélgetésén szó esett a térség országaira jellemző antiszemita politikai közbeszédről és az erre adott válaszokról, valamint a szélsőséges pártok előretöréséről, az Izrael-ellenes  retorikáról és a kóser vágással kapcsolatos politikai vitákról is. A résztvevők egyetértettek abban, hogy a verbális támadások célpontjai a zsidóság helyett egyre inkább a cigány közösségek és a migránsok. A Cseh Zsidó Hitközségek Szövetségének elnöke, Petr Papousek hozzátette, hogy a biztonsági kérdések kiemelt jelentőségre tettek szert még a Cseh Köztársaságban is, ahol az antiszemitizmus szinte elhanyagolható.

A teljes cikk itt olvasható.

[popup][/popup]