Brüsszeli merénylet – A francia bíróság elrendelte a gyanúsított kiadását Belgiumnak

Írta: MTI - Rovat: Hírek - lapszemle

A francia igazságszolgáltatás elrendelte csütörtökön a brüsszeli zsidó múzeumnál május 24-én elkövetett, négy halálos áldozatot szedő merénylet francia gyanúsítottjának kiadását a belgiumi hatóságoknak.

 

mehdi nemmouche forrás ejpressorg

A gyanúsított (forrás: ejpress.org)

 

A versailles-i fellebbviteli bíróság a feltételezett merénylő ellen kiadott európai elfogató parancs végrehajtásaként hozta meg a döntését.

A gyanúsított, Mehdi Nemmouche a június 5-i meghallgatásán nem járult hozzá a kiadatásához attól tartva, hogy Belgium később átadja őt Izraelnek. Az áldozatok közül ugyanis ketten izraeli állampolgárok voltak.

Ügyvédje, Apolin Pepiezep a döntést követően a bíróság előtt bejelentette: a semmítőszéknél fellebbeznek a döntés ellen. “Joga van (védencemnek) a semmítőszékhez fordulnia és gyakorolni kívánja ezt a jogát” – fogalmazott az ügyvéd. “Nem kapta meg a garanciát arra, hogy nem adják át egy harmadik országnak” – tette hozzá.

A fellebbezésre három napig van lehetőség. Ha a határidő lejártáig mégsem nyújtják be a kérelmet, akkor a gyanúsított azonnal átadható Belgiumnak az európai elfogató parancs alapján. Ha a fellebbezést az ügyvéd benyújtja a semmitőszéknek, annak elbírálására a testületnek negyven nap áll rendelkezésre, ami tovább késlelteti az átadást.

A belga határnál, az észak-franciaországi Roubaix-ban lakó francia-algériai kettős állampolgárságú 29 éves férfit május 30-án tartóztatták le a vámőrök egy rutinellenőrzés során Marseille-ben, amikor leszállt az Amszterdamtól érkező menetrendszerű buszról. Az előállításkor találtak nála egy Kalasnyikov gépfegyvert és egy töltött revolvert. Ilyen fegyvereket használt a tettes a brüsszeli támadásban, amelyben meghalt egy izraeli házaspár, valamint a múzeum egy belga férfi alkalmazottja és egy önkéntes dolgozója, egy francia nő. A nyomozók a gyanúsított csomagjában egy fényképezőgépben egy negyven másodperces videofelvételt is találtak, amelyben egy hang, amely feltehetően Nemmouche-é, magára vállalja a merényletet.

A gyanúsított az öt napig tartó kihallgatásán nem tett vallomást.

A feltételezett merénylő az elmúlt években öt alkalommal töltött hosszabb-rövidebb időt rablásért francia börtönökben, ahol radikalizálódott, szabadulása után három héttel, 2013 elején pedig Szíriába utazott, ahol több mint egy évet töltött a harcokban részt vevő iszlamista csoportoknál. Március 18-án érkezett vissza Európába, a frankfurti repülőtéren a német hatóságok ki is hallgatták, majd elengedték.

[popup][/popup]