Brüsszel: “Európai menetelés Palesztináért” húszezer fővel

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Több mint húszezer ember vett részt Brüsszelben az Európai menetelés Palesztináért elnevezésű rendezvényen szombaton, hogy felhívja a figyelmet “a nemzetközi jog tiszteletben tartására és elítélje az Európai Unió tétlenségét, továbbá azonnali tűzszünetre szólítson fel Gázában”.

A Le Soir napilap tudósítása szerint a felvonulás a kora délutáni órákban indult Brüsszel északi pályaudvaráról. A tüntetésen a belga civil társadalom számos szereplője részt vett, felszólítva az Európai Uniót és tagállamait, hogy tegyenek meg mindent az izraeli-palesztin konfliktus azonnali tűzszünetének elérése érdekében.

A menetet számos nem kormányzati szervezet támogatta, köztük a Belga-Palesztin Egyesület, a Belgiumi Progresszív Zsidók Egyesülete, a Keresztény Munkásmozgalom, a Női Élet feminista szervezet, valamint a Keresztény Szakszervezetek Szövetsége. Az eseményt megelőző sajtóközleményben a szervezők kifejtették, hogy “sürgősen biztosítani kell a nemzetközi jog tiszteletben tartását, és azonnali tűzszünetet kell elérni az emberi életek megmentése érdekében”.

A résztvevők a városközponton keresztül a déli pályaudvarra vonultak, ahol szónoklatok hangzottak el. A tüntetés egyik prominens résztvevője volt Omar Barghouti, a Bojkott, Tőkekivonás, Szankciók (BDS) elnevezésű Izrael-ellenes mozgalom társalapítója. (MTI)

[popup][/popup]