Brit és német külügyminiszter: az azonnali tűzszünet követelése sérti Izrael jogát az önvédelemhez

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Izrael nem nyerheti meg a Hamász iszlamista terrorszervezet ellen vívott háborúját, ha hadműveletei lerombolják a békés együttélés esélyét is a palesztinokkal – írta vasárnap megjelent, fenntartható tűzszünetet szorgalmazó közös cikkében a brit és a német külügyminiszter. Megállapítják ugyanakkor, hogy a Hamászt nem lehet békepartnernek tekinteni.

David Cameron és Annalena Baerbock a The Sunday Times című konzervatív vasárnapi brit lapban közölt írásban leszögezi, hogy Izraelnek joga van az önvédelemhez és a Hamász jelentette fenyegetés felszámolásához, de tiszteletben kell tartania a nemzetközi humanitárius jogot, és különbséget kell tennie terroristák és civilek között.

Cameron és Baerbock szerint a kétállami megoldáshoz arra van szükség, hogy mindkét fél biztonságban érezhesse magát egymás szomszédságában. A ciszjordániai szélsőséges telepesek ugyanakkor az erre irányuló összes erőfeszítést igyekeznek megtorpedózni, erőszakkal elűzve otthonaikból a palesztinokat – írja a két politikus. Hangsúlyozzák: mindketten erőteljesen elítélik ezeket a gyűlöletteljes cselekedeteket.

David Cameron – aki 2010 és 2016 között Nagy-Britannia miniszterelnöke volt, és Rishi Sunak jelenlegi kormányfő nevezte ki a minap külügyminiszterré – új tisztségében hozott egyik első intézkedéseként megtiltotta olyan izraeli telepesek nagy-britanniai beutazását, akik palesztin civilekre támadtak.

Cameron a csütörtökön ismertetett döntés indoklásában úgy fogalmazott, hogy Izraelnek erőteljesebben fel kell lépnie a telepesek erőszakcselekményeivel szemben, és el kell számoltatnia az ilyen cselekmények felelőseit.

Cameron és Baerbock a vasárnap megjelent közös cikkben leszögezi, hogy a szélsőségesség terjedése nemcsak az izraelieket és a palesztinokat fenyegeti, hanem mindenki mást is a világban.

A brit és a német külügyminiszter szerint mindent meg kell tenni az olyan fenntartható tűzszünetért, amely tartós békéhez vezet. Hangsúlyozzák ugyanakkor: nem hiszik, hogy az azonnali és általános tűzszünet meghirdetése kínálná az előrelépés lehetőségét, hiszen ez figyelmen kívül hagyná Izrael jogát az önvédelemhez.

A Gázai övezetet uraló Hamász által Izrael ellen október 7-én elkövetett terrortámadás előtt is nehéz volt elképzelni, hogy a Hamász partner lehet a békéhez, és a támadás után végképp nem lehet ilyen illúziókat táplálni – írja Cameron és Baerbock. Hozzáteszik: ha a Hamász hatalmon marad, az eltorlaszolná a kétállami megoldás felé vezető utat.

A Hamász októberi támadásában 1200 ember meghalt, több mint háromezer megsérült és a terrorszervezet Gázába hurcolt 240 túszt, akik közül hozzávetőleg 130 még mindig fogságban van.

Kertész Róbert/MTI

 

[popup][/popup]