Botrányt kavart: auschwitzi tetováló bélyegzőkészletet árvereznek

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

Komoly vita támadt Izraelben azok után, hogy egy jeruzsálemi aukciós ház áruba bocsátott egy bélyegzőkészletet, amit az auschwitzi haláltáborban a rabok tetoválásához használtak.

Auschwitzi tetoválás (Fotó: Frankie Fouganthin, Wikimedia Commons)

A Tzolmans aukciós ház honlapján úgy hirdeti a tárgyakat, mint a holokauszt egyik legmegdöbbentőbb tárgyi hagyatékát, és természetesen nem is ez volt a vita tárgya, hanem hogy árverésen van-e a helye az ezekhez hasonló, történelmi jelentőségű emléktárgyaknak – írja a 444.hu.

A házat működtető Meir Tzolman a Times of Israel kérdésére azt mondta, ő lenne az utolsó, aki alábecsülné a holokauszt emlékét vagy tiszteletlenül állna hozzá, célja pedig az árveréssel épp az, hogy növelje az emberek vágyát a múlt tragédiáinak megértése iránti, és biztosítsa, hogy a tárgy a megfelelő kezekbe kerüljön, és ne tűnjön el a történelem lapjairól.

A tétel 14 bélyegzőből és a gyártócég, az Aesculap használati utasításából áll. Az aukciós ház szerint mindössze három hasonló készlet létezése ismert. Az egyiket a Szentpéterváron található Katonai Orvosi Múzeumban, a másikat az Auschwitzi Múzeumban őrzik, amely a tábor helyszínének állít emléket.

Zsidó vezetők és szervezetek viszont amorálisnak tartják az aukciós ház árverését. Az izraeli Yad Vasem nemzeti holokauszt-emlékhely elnöke, Dani Dayan ellenzi a holokauszt idejéből származó zsidó vagy náci tárgyak piacának létezését, és szerinte egyszerű kapzsiság vezérli a ház működtetőit.

Teljes cikk

[popup][/popup]