Börtönbe vethetik a líbiai külügyminisztert, mert izraeli tárgyalópartnerével találkozott

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

A hír komolyan felkavarta a véres polgárháborúból lábadozó ország közvéleményét, külföldi sajtóértesülések szerint mindez egy politikai cselszövés részét képezheti.

Eli Cohen izraeli és Najla Mangous líbiai külügyminniszter (Fotó: Iakovos Hatzistavrou/AFP, Adem Altan/AFP)

Az észak-afrikai ország ügyvivő miniszterelnöke, Abdul Hamid Dbeibah felfüggesztette Najla Mangoush külügyminisztert hivatalából és vizsgálatot indított ellene a római megbeszélés miatt. Az izraeli külügyminiszterrel, Eli Cohennel történt találkozó hírére több tüntetés kezdődött a külügyminiszter és Izrael ellen Líbia fővárosában, Tripoliban – írja az Index.hu.

Egyébként Izrael több arab országgal is normalizálta a kapcsolatát az utóbbi években, például Marokkóval, az Egyesült Arab Emírségekkel és Bahreinnel is. Benjamin Netanjahú kormánya próbál az arab–izraeli konfliktus végére pontot tenni és regionális szövetségeseket gyűjteni.

Líbia sok más arab országhoz hasonlóan eddig nem tartott fenn semmiféle diplomáciai kapcsolatot Jeruzsálemmel, ugyanis a 6 millió lelket számláló ország támogatja a palesztin állam létrehozásának tervét, amelynek nemzetközi jog szerinti területeit Izrael megszállás alatt tartja. Az észak-afrikai országban olyan szigorúan veszik a zsidó állammal való kommunikációt, hogy egy 1957-es törvény akár 9 évvel is büntetheti azt, aki Izraellel üzletel.

A líbiai külügyminisztérium viszont közleményében kiemelte, hogy ez egy nem hivatalos találkozó volt és semmilyen megállapodás nem született a két miniszter között.

Az izraeli külügy azonban saját közleményében már arra utalt, hogy a két ország közötti jövőbeli együttműködésről, többek között humanitárius segélyről, vízgazdálkodásról és mezőgazdasági kérdésekről tárgyaltak.

További meglepő állítás is érkezett izraeli részről, a Reutersnek azt mondta egy tisztviselő, hogy a külügyminiszterek között lezajlott találkozó előre egyeztetett volt, és a Tripoliban működő nemzetközileg elismert nyugat-líbiai kabinet, vagyis a Nemzeti Egységkormány legmagasabb körei is tudtak róla. Sokan úgy gondolják, hogy Abdul Hamid Dbeibah miniszterelnököt ezzel a botránnyal akarják belülről megbuktatni, ugyanis az országban sokan támogatják Palesztinát, és heves ellenérzések vannak Izraellel szemben.

[popup][/popup]