Bonyolult: zsidó szervezetek elítélik a zsidózó antirasszistákat

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Zsidó szervezetek Európa-szerte elítélték azokat a magukat antirasszistának nevező tüntetőket, akik Párizsban a jobboldali ellentüntetőket „Piszkos zsidó!” kiáltásokkal próbáltak lehurrogni.

Fotó: Reuters

A tüntetésről készült felvételen az antirasszisták különféle jelszavakat üvöltöznek az ellentábor felé, míg egy ponton a „Piszkos zsidó!” jelszó hallható.

A francia zsidók ernyőszervezetének (Conseil Représentatif des Institutions juives de France – CRIF) közleménye úgy fogalmaz, hogy „nem harcolhatnak a rasszizmus ellen azok, akik megtűrik soraikban az antiszemitizmust, és felhívták a szervezőket, hogy mutassanak felelősséget az ügyben.

A CRIF elítélte Jean-Luc Mélenchon radikális baloldali pártvezért is, aki megkérdőjelezte, hogy a kiáltás elhangzott, holott mindez a felvételen jól hallható.

Az antirasszista megmozdulás része volt annak az egész nyugati világon végigsöprő tüntetés-hullámnak, amelyek a George Floyd halála nyomán kirobbant amerikai tüntetéseket követték.

A legnagyobb megmozdulást Párizsban egy 2016-os rendőri előállítást követően elhunyt 24 éves fekete bőrű férfi, Adama Traoré családja szervezte. A börtönből szabadult férfi elmenekült egy rendőri igazoltatás elöl, de elfogták, és egy párizsi elővárosi rendőrőrsön előállították, ahol kihallgatása közben meghalt. A büntetőjogi szakértő jelentése kizárta a csendőrök felelősségét. A szakértői vélemény szerint Traoré halála pillanatában kábítószer hatása alatt állt, és szívbetegségével összefüggésben vesztette életét. A család által megbízott jogi szakértő szerint viszont az áldozat halálát az okozta, hogy három csendőr fojtófogással a földre szorította.  Assa Traoré, a meghalt férfi testvére az előállításában részt vevő csendőrök vád alá helyezését kérte.

“George Floyd, a Minneapolisban május 25-én egy fehér bőrű rendőr által megölt afroamerikai férfi halála közvetlenül a bátyám halálát idézi. Ugyanez a helyzet Franciaországban, testvéreink halnak meg” – mondta a nő, azt ígérve, hogy addig folytatja a küzdelmet, amíg az igazságszolgáltatás nem szolgáltat tényleg igazságot.

A rendőrség délután 12 szélsőségest elállított, akik a teret övező egyik ház falára kifeszített molinón a fehér bőrűek elleni rasszizmus ellen tiltakozva provokálták a tüntetésen résztvevőket. Őket zsidózták le az antirasszisták.

támogatás
Pop up banner

Címkék:antirasszista tüntetés, Párizs

[popup][/popup]