Boldog születésnapot, Sigmund Freud! – eddig 20 országban

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

A Free Association, a Magyar Pszichoanalitikus Egyesület és a Magvető Café által szervezett program keretében Sigmund Freud áttétellel foglalkozó tanulmányaiból készült összeállítás hangzik el május 6-án, hétfő este 18.00-kor a Magvető Caféban. A témáról Bokor László kiképző pszichoanalitikussal beszélget Lőrik Dóra pszichoanalitikus jelölt, az esemény nemzetközi szervezőbizottságának tagja.

A lisszaboni székhelyű Free Association pszichoanalitikus egyesület kezdeményezésére 2019. május 6-án világszerte Sigmund Freud műveiből kiválasztott részletek felolvasásával ünnepeljük születésének évfordulóját. A budapesti FREUD24 program keretében Freud áttétellel foglalkozó tanulmányaiból készült összeállítás, amely Keresztes János színész előadásában lesz hallható.

Az áttétel fogalma, és a jelenség, amelyet leír, egyszerűen összefoglalható: a jelent a múlt élményeinek hatása alatt éljük át. Ennek mélyebb megértése azonban az ember életének számos területén világít rá olyan jelenségekre, amelyek egyébként érthetetlennek tűnnek. Miért lehet, hogy ugyanazt az embert egyikünk kedvesen gondoskodónak, másikunk elviselhetetlenül kontrollálónak látja? Vagy a másikat egyikünk kissé hűvösnek, távolságtartónak míg a másikunk félelmetesnek? És mindezekkel párhuzamosan önmagunkat értéktelennek, vagy elismertnek? Az áttétel fogalmának ismeretében megérthetjük, hogyan határozza meg közeli hozzátartozóinkkal való kapcsolatunkat és felszínes ismerőseinkhez való viszonyunkat az a légkör, amelyben felnövekedtünk.

A felolvasást követően diszkusszió segíti az áttétel jelenségének mélyebb megértését, és hétköznapjainkban játszott széleskörű szerepének felismerését. A diszkusszió során lehetőséget nyújtunk a közönség aktív részvételére. A felkért hozzászóló-beszélgetőpartner Bokor László, kiképző pszichoanalitikus, a moderátor Lőrik Dóra, pszichoanalitikus jelölt, a nemzetközi szervezőbizottság tagja.

A programhoz eddig húsz ország, köztük Portugália, Grúzia, Új-Zéland, Peru, India, Spanyolország, Franciaország, Mexikó, Chile, Törökország, Kína, USA, Lengyelország, Brazília, Oroszország és mások csatlakoztak.

Folyamatosan frissülő információk a Magvető Café és a Magyar Pszichoanalitikus Egyesület Programajánló Facebook oldalán olvashatóak.

A rendezvényről mint nemzetközi eseményről a Free Association honlapján található további információ.

Az eseményt élőben streamelik a FREUD24 Facebook oldalon. A különböző helyszíneken történő felolvasásokról videoanyag készül, amely utólag is elérhető lesz.

[popup][/popup]