Bölcsésztudományok a halálspirálban?

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Súlyosbodik a humán tudományos képzés válsága, mert egyre kevesebb a jelentkező diák, vagyis egyre csökkennek a humán képzés bevételei. Az amerikai irodalomtudós szerint a bölcsészek és a társadalomtudósok részben maguknak köszönhetik a kialakult helyzetet: a kulturális és a történelmi kánon radikális kritikájával maguk alatt vágják a fát.

A kérdésről a Metazin.hu ad összefoglalót.

„Ha tanszékük léte a tét, az egyetemi radikálisok vonalas humanistává válnak” – olvassuk Geoff Shullenberger összehasonlító irodalomtörténész cikkét a Chronicle of Higher Education felsőoktatási magazinban.

Shullenberger azonban nem is a munkaerőpiaci keresletben keresi a magyarázatot.

Arra mutat rá, hogy a bölcsészek és a társadalomtudósok évtizedek óta maguk ássák alá szakmájuk tekintélyét. Az egyetemeken divatossá, sőt, hovatovább uralkodóvá vált a szemlélet, amely a klasszikusokat, a magaskultúrát és a nemzeti történelmi kánont a faji elnyomás, a kapitalista kizsákmányolás és a gyarmatosítás legitimációs eszközének tekinti.

Ha így van, és a kultúra, a történelem és általában az értékek csak hatalmi kérdések, akkor nincs is szükség bölcsészekre. Amikor viszont tanszékük felszámolásának réme kísért, a radikális kultúrkritikus oktatók hirtelen a hagyományos értékek és a kultúra nevében tiltakoznak, mondván, hogy a kultúra egyetemi oktatása az értékes és boldog egyéni élethez és a demokráciához is elengedhetetlen.

Teljes cikk

[popup][/popup]