Blinken: tisztességtelen és jogtalan a hágai bíróság Izrael elleni eljárása

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Hága palesztin kezdeményezésre szerdán elindította vizsgálatát zsidó állam állítólagos háborús bűneivel kapcsolatban.

Az ügyről a hetek.hu közöl összefoglalót.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter világossá tette, hogy az Egyesült Államok ellenzi és jogtalannak tartja, hogy a hágai Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) Izrael állítólagos háborús bűneivel kapcsolatos eljárását, és országa továbbra is fenntartja erős elkötelezettségét Izrael és annak biztonsága iránt, beleértve az ellene intézett tisztességtelen támadások elleni tiltakozást is.

Az ICC szerdán indította el megígért, palesztin kérésre indított eljárását a zsidó állam állítólagos háborús bűneivel kapcsolatban, mely ellen korábban Magyarország több ízben is tiltakozott, megerősítve, hogy Izraelnek joga van az önvédelemhez.

Szijjártó Péter egy februári bejegyzésében kiemelte: a magyar kormány már az eljárás során jelezte, hogy álláspontja szerint “Palesztina” nem rendelkezik büntető joghatósággal izraeli állampolgárok felett.

“Mi mindig is támogattuk Izrael önvédelemhez fűződő jogát, és hisszük, hogy csak a kölcsönös tiszteleten alapuló tárgyalások vezethetnek el a békéhez a térségben”

– írta a miniszter, megjegyezve: “a Nemzetközi Büntetőbíróság döntése sajnos nem visz ehhez közelebb”.

Az Egyesült Államok határozottan ellenzi ezt a döntést, és mélyen csalódott. A Nemzetközi Büntetőbíróságnak nincs hatásköre ebben az ügyben”

– írta az amerikai külügyminiszter csütörtök kora reggel kiadott közleményében. “Izrael nem része a Nemzetközi Büntetőbíróságnak, és nem járult hozzá a Bíróság joghatóságához, így komoly aggodalmat kelt bennünk az, hogy a Nemzetközi Büntetőbíróság megpróbál joghatóságot gyakorolni az izraeliek felett.” – tette hozzá.

Blinken azt is hangsúlyozta, hogy a palesztinok nem képeznek szuverén államot, így nem is vehetnek részt a Bíróságban.

Az Egyesült Államok továbbra is elkötelezett a jog és az elszámoltathatóság biztosításában a nemzetközi bűncselekményekkel kapcsolatban, és elismeri, hogy ebben szerepet kapnak olyan nemzetközi testületek, mint az ICC, folytatta a külügyminiszter.

Teljes cikk

Címkék:Antony Blinken, Hágai Nemzetközi Büntetőbíróság, Izrael

[popup][/popup]