BKV-per: A vádlott szerint zsaroltak, zsidóztak a fogvatartók

Írta: nepszava.hu - Rovat: Hírek - lapszemle

H. Éva vádlottnak, Hagyó Miklós egykori sajtósának vallomástételével folytatódott a BKV-per tárgyalása csütörtökön, a Kecskeméti Törvényszéken. H. Éva tagadta bűnösségét minden vádpontban. H. Évát több, az ügyészség szerint szükségtelen BKV-s szerződés megkötésére való utasítás adásával vádolják, ill. a vádirat szerint a sajtós valós munkavégzés nélkül vette fel fizetését.

bkv
A tárgyaláson H. Éva hosszan sorolta, hogy miért képtelenség az ellene felhozott vád. Egyebek mellett olyan időpontokat jelöltek meg több esetben, amikor H. Éva még együtt sem dolgozott Hagyó Miklóssal, illetve az ügyészség szerint olyan embereknek adott utasításokat Hagyó nevében, akik nála jóval régebb óta ismerték a politikust.
H. Éva részletesen beszámolt őrizetbe vétele és előzetes letartóztatása körülményeiről. Emlékeztetett rá, hogy meggyanúsítása után hónapokkal, Hagyó Miklóssal egy időben vették őrizetbe, és előzetes letartóztatását az azóta alkotmánybíróvá emelt Szívós Mária rendelte el.”Aztán jött az előzetes letartóztatás, ami alatt vallásom miatt hetente tartottak zárka ellenőrzést” – mondta megtörten H. Éva a bíróság előtt. “Megjegyzéseket tettek a könyveimre, öntötték a szemetet a zárka közepére, belekeverve a személyes dolgaimat, hogy “takaríts zsidó”. Mondták, hogy ha továbbra is bejön hozzám a rabbi, a törvényes lehetőségeken belül, nem tudnak esetleg megóvni attól, hogy “leesek” az ágyról és megüssem magam, de mégis vállaltam a hitemet.”
“A börtönorvosok próbáltak – a tudtom nélkül – bekábítószerezni.

Hiszen úgy kezdtek el adagolni Rivotril gyógyszert, hogy arról nem tudtam, nem igényeltem semmilyen bódító, kábító gyógyszert, sőt hangsúlyosan elleneztem, amikor felajánlották. Láttam, hogy néznek ki azok, akiket leszedáltak ott, én ép elmével szerettem volna hazakerülni a családomhoz. Előfordult, hogy 54 C fok volt a 4 fős 6 m2-es zárkában, ránk csukták az egyetlen levegőt szolgáltató nyílást, az étkezéshez használt kisablakot a zárkaajtón és még sorolhatnám tovább.” – fogalmazott Hagyó egykori sajtósa.

“Kihallgatásokra teljes bilincsben vittek, mint a gyilkosokat ezzel tályogos – és kezeletlen – sebeket okozva a testemet. Mozgásom indokolatlanul szoros korlátozása miatt, estem – keltem a szállítások közben. Egy alkalommal annyira, hogy baleseti sebészetre is kiszállítottak, mert a járdaszegélybe vertem be a fejemet esés közben a lábbilincsben. Amikor ezt szóvá tettem a kísérő BV őrnek, akkor azt válaszolta kussoljak, mert úgy veszi megtámadtam és akkor törvényesen rám is lőhet.) Szeretném itt megjegyezni, hogy sosem az elítéltektől és az előzetes letartoztatásban lévő raboktól kellett tartanom. Ez alatt 26 kilót fogytam.” – mondta.

H. Éva vallomásában korábbi, nyomozati szakban tett, majd később visszavont állításaira is magyarázatot adott: “Amikor megjelentünk a kihallgató szobában az ügyészségen, akkor a nyomozást felügyelő – korábban vezető – ügyésznek sírva mondtam, hogy haza akarok menni a fiamhoz a családomhoz, látni szeretném közel 4 hónap után a gyerekemet. Viszont higgyék el, hogy tényleg nem tudok Hagyó Miklósra olyan terhelő vallomást tenni, amit bizonyítékokkal alá is tudnék támasztani, vagy ténylegesen igaz is lenne. Azt mondta erre, ha jól emlékszem a BRFK-s nyomozók egyike, akiket kölcsön adott a saját szervezetük a KNY Főügyészségnek a további nyomozás ellátáshoz, hogy akkor mehetek vissza és majd a 6 hónaposon találkozzunk. Erre még jobban sírtam, majd az ott jelenlévő ügyész megkérdezte, ha nem tudok Hagyóról, akkor ismerem -e Puch Lászlót? Ők úgy tudják igen. Mondtam ismerem igen, de ő hogy jön a BKV-s ügyhöz? Azt mondták sehogy, de Őket érdekli, ha mindent elmondok, amit tudok róla és az elegendő lesz számunkra, akkor hazamehetek a családomhoz.”

A vallomás zárásaként H. Éva felolvasta azóta szívbetegségben elhunyt édesapjától, a börtönben kapott utolsó levelét. Ezt a vádlottak és védőik egy része sírva hallgatta végig. A bírónő a tárgyalás elnapolása előtt ismét jelezte, hogy a hamis vád – utalva a kényszervallatás leírására – bűncselekményének következményeire legyen tekintettel, ám Hagyó egykori sajtósa fenntartotta az elmondottakat. A BKV-per a jövő héten H. Éva – részben visszavont – nyomozati vallomásainak ismertetésével folytatódik a Kecskeméti Törvényszéken.

Marad Kecskeméten a per

A BKV-per Budapestre történő áthelyezését kezdeményezte a csütörtöki tárgyaláson H. Éva ügyvédje. Bárándy Péter indítványát a bíró elutasította. Az ügyvéd arra hivatkozott, hogy az Alkotmánybíróság (Ab) december végén visszamenőleges hatállyal megsemmisítette az alaptörvény átmeneti rendelkezéseit, köztük azt, amely alapján a fideszes Szájer József felesége, Handó Tünde OBH-elnök elhelyezte a Hagyó-pert a Kecskeméti Törvényszékre. A volt igazságügyi miniszter indítványához minden vádlott és védőik is csatlakoztak. Az ügyészség az indítvány elutasítását kérte a bíróságtól. A bíró egyetértett az ügyészséggel; Hadnagy Ibolya emlékeztetett rá, hogy az Ab csak formai szempontból vizsgálta az átmeneti rendelkezéseket. Az elutasítás ellen a vádlottak többsége fellebbezett.

[popup][/popup]