Bíróság mondta ki Izraelben: Netanjahu kormányt alakíthat

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

Az izraeli legfelsőbb bíróság egyhangúlag elutasította a korrupciós ügyekben vádlott Benjamin Netanjahu ügyvivő miniszterelnök kormányalakítása, valamint a jobboldali Likud és a centrista Kék-fehér párt koalíciós megállapodása elleni petíciókat – jelentette a helyi média szerda este.

A döntés nyomán megalakulhat a koalíciós egyezményben kikötött törvények megszavazása után az új izraeli kormány. “Nem találtunk jogi indoklást Netanjahu kormányalakításának megakadályozásához” – közölte Izrael legmagasabb jogi grémiuma.

“A kormányalakításba történő külső beavatkozás sértené a többségi döntés elvét” – áll a határozatban. A rangidős bírókból álló kibővített, tizenegy tagú bírói tanács szerint jelenleg nincs lehetőség közbelépni a koalíciós megállapodás vitatható pontjaiba.

A bírók bár kifogásolták a szerintük rendhagyó koalíciós egyezményt, amelynek több része jelentős nehézségeket vet fel, de a legfontosabb megállapításuk az volt, hogy a törvényes feltételek nem zárják ki a kormány megalakításának feladatát olyan képviselőre ruházni, aki ellen per van folyamatban, és ezért az illető ki is nevezhető a kormány vezetőjének.

A bíróság jogilag támadhatónak vélte a koalíciós megállapodás több pontját, azonban a verdikt szerint ezek még nem értek meg döntésükre, mivel még nem szavazták meg őket.

A legfelsőbb bíróság azért ült össze ezekben a kérdésekben, mert három petíció benyújtói kérték tőlük a korrupcióval, csalással és a közhivatallal való visszaéléssel vádolt, és elítélése esetén büntetett előéletűnek számító Netanjahu kormányalakításának megakadályozását jogi érvelés alapján.

Ezeknek a korrupciós ügyeknek a tárgyalását néhány nappal kezdetük előtt március közepéről május 24-ére halasztotta az ügyvivő kormány igazságügyi minisztere a koronavírus okozta válsághelyzetre hivatkozva.

A kneszet ezekben a napokban a koalíciós megállapodás alapján változtatásokat szavaz meg az ország alaptörvényeiben is, a módosításokkal a rotációs kormányzást kívánják garantálni, miszerint előbb Benjámin Netanjahu, majd Beni Ganz fog a miniszterelnöki székben ülni.

A Likud és a Kék-fehér szerdán együttes nyilatkozatot tett közzé, amelyben bejelentették, hogy Netanjahu és Ganz megállapodtak a kormány megalakításáról, valamint jövő szerdai, május 13-i eskütételről az ehhez szükséges törvénykezés befejezése után. (MTI)

 

[popup][/popup]