Biden végre felhívta Netanjahut

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Közel egy hónappal hivatalba lépése után, Joe Biden amerikai elnök szerda este felhívta Benjamin Netanjahu miniszterelnököt.

Joe Biden (Forrás: YouTube/CNN)

A Miniszterelnöki Hivatal nyilatkozata szerint – tudósít az ujkelet.live – a beszélgetés nagyon barátságos légkörben zajlott és körülbelül egy órán át tartott. A két vezető régóta személyes kapcsolatban áll, és megerősítették, hogy együtt fognak működni az Izrael és az Egyesült Államok közötti szoros szövetség további erősítésében.

Biden elnök és Netanjahu miniszterelnök megvitatták a legutóbbi  békemegállapodások folytatását, az iráni fenyegetést, a régió kihívásait, és megállapodtak abban, hogy további tárgyalásokat folytatnak.

Az elnök gratulált a miniszterelnöknek a koronavírus elleni küzdelemben betöltött vezető szerepéhez, továbbá megbeszélést folytattak a járvány kezeléséről – tette hozzá a miniszterelnök hivatala.

Az elmúlt hetekben mind a Fehér Házban, mind Jeruzsálemben kínos kérdéseket vetett fel Joe Biden késleltetett telefonhívása legfőbb szövetsége, az izraeli miniszterelnök felé.

Biden az általa jónak látott sorrend szerint telefonál … A Közel-Kelet még nem került sorra – mondta a miniszterelnök, hozzátéve azt is, kétségtelen, hogy szövetségünk erős. Ez nem azt jelenti, hogy mindenben egyetértünk, de a szövetség erős és a csaknem 40 éves barátságunk is.

A Fehér Ház cáfolta, hogy Biden szándékosan késlelteti a hívást arra hivatkozva, hogy az elnök az országot sújtó járvány problémáival van elsősorban elfoglalva. Jen Psaki, a Fehér Ház sajtótitkára kedden azt nyilatkozta, hogy Netanjahu lesz az első közel-keleti vezető, akit Biden fel fog hívni.

 

[popup][/popup]