Biden: Biztosítani kell, hogy a Hamasz soha többé ne félemlíthesse meg Izraelt, és két államra van szükség

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

A jövőben biztosítani kell, hogy az iszlamista Hamász terrorszervezet soha többé ne félemlíthesse meg Izraelt, és ne használhasson palesztin embereket védőpajzsként, valamint hosszú távú megoldást kell találni a válság lezárultát követően – jelentette ki szerdán Joe Biden amerikai elnök Washingtonban – aki hozzátette, véleményük szerint ez a palesztinokkal együtt kidolgozandó kétállami megoldást jelenti.

Az amerikai elnök az ausztrál miniszterelnökkel közös sajtótájékoztatón úgy fogalmazott, hogy Izraelben és a palesztin helyzetet illetően nincs visszaút az október 6-i status quo-hoz.

Biden megismételte, hogy Izraelnek joga és kötelessége polgárainak védelme, ugyanakkor hozzátette, hogy a Hamász és a palesztin emberek közé nem lehet egyenlőségjelet tenni.

Az amerikai elnök az Izrael és Hamász közötti harcok halálos áldozatainak számára, az 1400 izraeli és 6000 palesztin halottra vonatkozó kérdésre azt mondta, hogy nem hisz a palesztin részről közölt számokban, ugyanakkor hozzátette: nem kétséges, a háborúnak vannak ártatlan áldozatai.

Kérdésre válaszolva egyben határozott választ ígért Iránnak, amennyiben folytatódnak a támadások az amerikai csapatok ellen a Közel-Keleten. Az elnök ugyanakkor megállapította, hogy ennek semmi köze Izraelhez, amit azzal indokolt, hogy az amerikai csapatok 2001. szeptember 11-e óta állomásoznak a térségben a terrorellenes műveletek keretében.

Amerikai illetékesek ezzel egy időben azt közölték, hogy Irakban és Szíriában az amerikai csapatok ellen intézett rakéta-, és dróntámadásokban a múlt héten több, mint 20 amerikai katona sérült meg.

Biden amerikai elnök és Anthony Albanese ausztrál miniszterelnök szerdán a kétoldalú kapcsolatokról is tárgyalt a Fehér Házban, köztük innovációs együttműködésről és egyéb gazdasági témákról, valamint a klímaváltozás kérdéseiről és a csendes-óceáni térséget illető tervekről.

Az amerikai elnök ausztrál vendége tiszteletére szerdán este állami vacsorát tart a Fehér Házban, ami az amerikai politikai-diplomáciai hagyomány alapján nagy jelentőségű esemény. (MTI, Times of Israel)

[popup][/popup]