Biden: “Azt hiszem, többet jártam zsinagógába, mint önök közül sokan”

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

Az őszi zsidó ünnepek alkalmából Joe Biden amerikai elnök pénteken a Fehér Házban hivatalos fogadáson látta vendégül az amerikai zsidóság vezetőit.

Joe Biden a zsidó újévi fogadáson a Fehér Házban szeptember 30-án Kamala Harris alelnök és annak zsidó férje, Doug Emhoff társaságában (Fotó: AP/Susan Walsh)

A hallgatóságból élénk derültséget váltott ki a következő kijelentésével: “Azt hiszem, többet jártam zsinagógában, mint önök közül sokan”.

Biden a Delaware-i Wilmington városában nőtt föl, és ott gyakran megfordult a Beit Shalom közösség zsinagógájában.

“Itt is részesültem oktatásban. Tulajdonképpen katolikus vagyok, de sabatkor zsinagógába jártam, vasárnap pedig templomba” – tette hozzá. Derültséget váltott ki, de érezhető volt, hogy komolyan beszél.

“Az évek során mélyreható beszélgetéseket folytattunk a hitről, és az élet céljának megtalálásáról. A zsinagóga és közösség mindig szüleim mellett állt, jóban-rosszban egyaránt” – jegyezte meg.

Az elnök elmondta, hogy az antiszemitizmus beteges gonoszság, és teljességgel elfogadhatatlan számára. „Apám nem volt zsidó, de mindig mondogatta: ’a hallgatás: bűnrészesség’”.

President Biden and The First Lady Host a Reception to Celebrate the Jewish New Year

The White House

“A zsidó hagyomány szerint attól kezdve, hogy Ros Hasanakor kinyitják az Élet Könyvét, addig, hogy a jom kippuri ima végeztével be nem zárják az imakapukat, az életünk függőben van. A mi kezünkben van, és rajtunk múlik, tudunk-e változtatni, jobban tenni magunkért és másokért” – tette hozzá.

Biden beszéde után Jichák Perlman játszotta el az  Avinu Malkeinu  (Atyánk, Királyunk) ima hagyományos változatát, amit sok zsinagógában énekelnek el szerte a világon az ünnepek idején.

Az Israel National News cikke nyomán Bassa László

[popup][/popup]