Biden: Amíg a régió nem ismeri el Izrael létezéshez való jogát, nem lesz béke

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

Miután a demokrata párt progresszív szárnya Izraelt tette felelőssé a gázai konfliktus miatt, és az Egyesült Államok zsidó államnak szánt fegyvereladásainak leállítására szólított, Joe Biden elnök pénteken kijelentette, hogy pártja Izrael biztonsága iránti elkötelezettsége nem változott.

Joe Biden (Forrás: Wikimedia commons)

,,Nincs változás az Izrael biztonsága iránti elkötelezettségemben, pont – számol be az elnök szavairól az ujkelet.live. Nincs változás, egyáltalán nincs” – mondta Biden Moon Jae-in dél-koreai elnökkel tartott sajtótájékoztatóján a Fehér Házban, a 11 napig tartó harcokat lezáró tűzszünet első napjának lejártakor.

Biden nem tulajdonított jelentőséget annak az elképzelésnek, miszerint az izraeli-palesztin konfliktus legutóbbi fordulója szakadást váltott ki a demokraták körében, miután sok demokrata szakítva Biden ,,csendes diplomáciájával” a szövetséges Izraellel, nyilvánosan tűzszünetet követelt.

,,Pártom továbbra is támogatja Izraelt” – mondta Biden.

Csütörtökön Bernie Sanders szenátor és Alexandria Ocasio-Cortez, Mark Pocan és Rashida Tlaib képviselők két külön állásfoglalást terjesztettek elő, amelynek célja s 735 millió dolláros tervezett fegyvereladás megakadályozása Izraelnek.

Az 1973-as jom kippuri háború nyomán az Egyesült Államok biztosította Izraelt, hogy képes lesz fenntartani katonai fölényét a régióban.

Az elnök azt is közölte, hogy a két fél közötti konfliktus rendezésére a kétállami-megoldás az egyetlen válasz.

,,Tisztázzunk valamit: amíg a régió egyértelműen nem mondja ki, hogy elismeri Izrael létezéshez való jogát független zsidó államként, nem lesz béke.”

Teljes cikk

[popup][/popup]