Biden Abbasznál: Két állam az 1967-es vonalak mentén, és Jeruzsálem Izrael fővárosa

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

Joe Biden amerikai elnök pénteken Betlehemben (Palesztin Hatóság területe, “Ciszjordánia” A-zóna) nyilvánosan elkötelezte magát az 1967-es határokon alapuló kétállami-megoldás mellett, kölcsönösen elfogadott földcserékkel, visszatérve az Obama-kormány álláspontjához, de elismerte, a helyzet nem teszi lehetővé a béketárgyalások újrakezdését.

Biden és Abbasz (Fotó:AP)

Biden és a Palesztin Hatóság elnöke, Mahmúd Abbász találkozója pénteken 90 percig tartott, és megvitatták a terepen kialakult helyzetet, Biden tárgyalásait az izraeli vezetéssel és az arab vezetőkkel tervezett találkozóit Szaúd-Arábiában – írja az ujkelet.live.

A Fehér Ház szerint Biden a találkozó során elmondta Abbásznak, hogy az Egyesült Államok álláspontja, hogy Jeruzsálem Izrael fővárosa, de hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok politikája továbbra is az, hogy a szuverenitás konkrét határait Jeruzsálemben az izraeliek és palesztinok közötti végleges státuszról szóló tárgyalásokon kell rendezni.

A Walla riportere szerint Biden sajtótájékoztatón tett nyilatkozatát – melyben először ismertette elnökként az izraeli-palesztin konfliktus lezárásának paramétereit – győzelmeként értékelték a palesztinoknak, akik diplomáciai eredményt reméltek az elnök látogatásától a konfliktussal kapcsolatos részletesebb nyilvános amerikai álláspont formájában.

,,Még ha jelenleg nem is érett meg a talaj a tárgyalások újraindítására, az Egyesült Államok és a kormányom nem adja fel a palesztinok és az izraeliek egymáshoz való közelítését” – mondta az elnök.

,,A palesztin nép megérdemel egy saját államot, amely független, szuverén, életképes és összefüggő” – mondta Biden. ,,Két állam az 1967-es vonalak mentén, kölcsönös megállapodással a cserékről, a legjobb módja továbbra is annak, hogy egyenlő mértékű biztonságot, jólétet, szabadságot és demokráciát érjünk el a palesztinok és az izraeliek számára.”

Noha Biden közvetlenül nem ismerte el Kelet-Jeruzsálemet a jövőbeli palesztin állam fővárosaként, azt mondta, hogy Jeruzsálem „minden népe városa kell legyen, szent helyein a status quó megőrzésével”, és „a Jordán Hasemita Királyság továbbra is őrzőként szolgál… mindannyiunknak kijár, hogy hiteinket békében, biztonságban és méltóságban gyakoroljuk.”

Ugyanakkor ragaszkodott ahhoz is, hogy maguknak a palesztinoknak lépéseket kell tenniük „a kormányzás, az átláthatóság és az elszámoltathatóság javítása érdekében”, hogy „felszabadítsák a palesztin népben rejlő hihetetlen potenciált”.

Biden kifejezetten sürgette Mahmúd Abbász elnököt, hogy „küzdjön a korrupció ellen, mozdítsa elő a jogokat és szabadságokat, javítsa a közösségi szolgáltatásokat” annak érdekében, hogy „egy olyan társadalmat építsen, amely támogatni tud egy sikeres demokratikus jövőt és egy jövőbeli palesztin államot”.

[popup][/popup]