Bezárt a londoni zsidó múzeum

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

A koronajárvány és a növekvő fenntartási költségek miatt nagy veszteséget felhalmozó intézmény a város egyik divatos negyedében fekvő épülete értékesítését tervezi, hogy egy másik helyszínen nyithassa meg ismét kapuit.

A londoni Zsidó Múzeum (Fotó: Benedict Johnson)

A múzeumra a pandémia idejében bevezetett korlátozások mérték a végső csapást – írja a thejc.com nyomán a zsido.com. Két évvel ezelőtti újranyitása után már csak a korábbi látogatószám töredékét tudták elérni. Az új épületben kialakított múzeum feltehetően csak 2028 után lesz látogatható. A kiállítási tárgyak, köztük egy XIII. századi mikve, egy XVII. századi velencei tóraszekrény, holokauszt-túlélők vallomásai és számtalan egyéb, értékes darab egy raktárban pihen majd az új helyszín megnyitásáig.

„Szomorú nap ez a közösségünk számára. A múzeum gyűjteménye nagyszerű és igencsak érezhető lesz a hiánya. Leginkább az iskolásoknak szóló oktatási programok hiányoznak majd. Az is igaz azonban, hogy az elmúlt évek nagy veszteségei fényében egyáltalán nem meglepő, ami történt. Az új múzeum megnyitása előtt alaposan meg kell tervezni, hogy mi a legfontosabb célunk az intézménnyel és hogyan tehetnénk vonzóvá a látogatók számára” – mondta Ray Simonson, a múzeum közelében fekvő JW3 Zsidó Kulturális központ vezetője.

„Ez a múzeum inspiráló volt és magával ragadta a látogatókat, ezért nagyon fontos, hogy hosszú távon fenntartható megoldás szülessen. Ez persze nem könnyű, amikor az egész kulturális szektor válsággal küzd” – tette hozzá.

A múzeum a koronavírus előtt is veszteséges volt, és évi félmillió fontnyi támogatásra szorult.

Teljes cikk

[popup][/popup]