Betlehemben Trumpot ábrázoló képeket égettek a palesztinok, további tüntetéseket hirdettek

Írta: Avi/ujkelet.live - Rovat: Hírek - lapszemle

Palesztinok kedden este Donald Trump amerikai elnököt ábrázoló képeket égették el haragjuk jeleként a ciszjordániai Betlehemben, amiért Trump szerdán várhatóan bejelenti, hogy elismeri Jeruzsálemet Izrael fővárosaként.

 

 

Az izraeli csapatok készen állnak a lehetséges erőszakos összecsapásokra.

A képégető tüntetést az váltotta ki, hogy Trump kedden este felhívta a Palesztin Hatóság és Jordánia vezetőit, hogy tájékoztassa őket, hogy át kívánja helyezni az amerikai nagykövetséget Tel Avivból Jeruzsálembe, az arab és a muzulmán ellenzék hangos tiltakozás ellenére, akik szerint egy ilyen lépés – mely több évtizedes amerikai állásponttal szakít – erőszakot robbanthat ki a régióban.

Trump szerdán fog nyilvánosan foglalkozni Jeruzsálem kérdésével. Amerikai tisztviselők szerint bár bejelenti, hogy elismeri Jeruzsálemet Izrael fővárosaként, nem fogja elrendelni a nagykövetség azonnali áthelyezését.

A palesztin frakciók tiltakozásokat hirdettek a költöztetés ellen, mely ténylegesen elismerné az izraeli szuverenitást a város fölött, aminek egy részét a palesztinok maguknak követelik.

Az izraeli biztonsági szolgálatok felkészültek a Ciszjordániában várható erőszakos zavargások lehetőségére, tekintettel arra, hogy a palesztin terrorista csoportok tüntetéseket hirdettek válaszul Trump bejelentésére.

Nem történt azonnali bejelentés nagy csapatok kivezényléséről vagy a létszám jelentős megerősítéséről Ciszjordániában.

Jiszráel Katz hírszerzési miniszter kedden figyelmeztetett, hogy “az erőszakos tiltakozásokkal nagy hibát követ el a Palesztin Hatóság”.

“Azt javaslom, hogy ne gerjesszenek biztonsági feszültségeket, ne válasszák ezt az útat. Készen állunk minden lehetséges forgatókönyre,”- mondta a Ynet híroldal szerint.Keddi nyilatkozatában a Hamász felszólította a palesztinokat, hogy “csináljatok a péntekből harag napját a megszállás ellen, elutasítva az amerikai nagykövetség áthelyezését Jeruzsálebe és a kijelentés ellen, hogy a cionista egység fővárosa.”

 

A teljes cikk itt olvasható.

[popup][/popup]