Betiltott brit újnáci csoport alapítóját ítélték hosszú börtönbüntetésre

Írta: MTI - Rovat: Hírek - lapszemle

Hosszú szabadságvesztésre ítélte kedden a National Action nevű betiltott brit újnáci csoport alapítóját a londoni központi büntetőbíróság.

A 28 éves Alex Davies nyolc és fél év börtönbüntetést kapott azon a címen, hogy terrorszervezet tagja volt. A brit kormány hat éve minősítette terrorszervezetnek az újnáci csoportot.

A tárgyaláson a vád részéről elhangzott, hogy a National Action magát “nemzetiszocialista ifjúsági szervezetként”, illetve “fehér dzsihadista csoportként” írja le, és “totális faji háború” meghirdetését tűzte ki céljául.

A II. világháború óta ez az első olyan újnáci szervezet, amelyet a brit hatóságok betiltottak. Amber Rudd akkori brit belügyminiszter a National Action betiltásáról 2016-ban hozott határozatában rasszista, antiszemita, homofób csoportosulásnak nevezte a 2013-ban alakult szerveződést.

A National Action terrorszervezetté nyilvánításának és betiltásának egyik közvetlen előzménye az volt, hogy a szervezet nyilatkozatban dicsőítette Jo Cox munkáspárti parlamenti képviselő meggyilkolását és a merénylet elkövetőjét.     A legnagyobb brit ellenzéki parlamenti erő kétgyermekes, 41 éves képviselőnőjét 2016. június 16-án, egy héttel a brit EU-tagságról tartott – a kilépésre voksolók szűk többségű győzelmével végződött – népszavazás előtt ölte meg három lövéssel és többtucatnyi késszúrással egy magányos gyilkos, Thomas Mair, akit még abban az évben tényleges életfogytiglani börtönre ítéltek.

Az ítélet indoklása szerint Mair politikai gyilkosságot követett el, és cselekedetét rasszista, újnáci, fehér felsőbbrendűséget hirdető erőszakos eszmék motiválták.

A National Action kedden elítélt alapítója, Alex Davies a közép-angliai Warwick egyetemének filozófiaszakos hallgatója volt, amikor 2013-ban létrehozta a csoportosulást, és a vád szerint igyekezett minél több fiatalt megnyerni az újnáci ideológiának.

A szervezet a brit hadsereg és a rendőrség soraiba is beszivárgott. Tavaly áprilisban négy év és négy hónap börtönbüntetésre ítéltek egy 22 éves londoni rendőrt, aki 2016 óta a National Action tagja volt és aktívan részt vett a szervezet tevékenységében. Az elmúlt néhány évben a csoport kéttucatnyi tagját sújtották szabadságvesztéssel. Két éve a szervezet négy tagját ítélték másfél és öt és fél év közötti börtönre, szintén azzal a váddal, hogy terrorszervezet tagjai voltak.

Azon a tárgyaláson elhangzott, hogy az egyik elítélt, Alice Cutter online felületeken zsinagógák elleni gáztámadásokról írt, és arról posztolt bejegyzéseket, hogy zsidók levágott fejével szeretne futballozni.

[popup][/popup]