Beszállna egy újlipótvárosi általános iskolába a BZSH

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

A XIII. kerületi Herman Ottó Általános Iskola épületét azonban nem vennék át, mert “céljuk nem a vagyonszerzés, hanem a közösségépítés”. A végső döntés a szülőké.

Átvenné a XIII. kerületi Herman Ottó Általános Iskola fenntartását a Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH) – tudta meg a hvg.hu.

Az intézményben olyan közösségi-világi oktatást szeretnének létrehozni, ahova világnézettől függetlenül bárki járhat. Az erről szóló szándéknyilatkozatot már elküldték a Közép-Pesti Tankerületi központ igazgatójának és a tárgyalásokat is megkezdték, de az átvételre csak akkor kerül sor, ha abba a szülők is beleegyeznek.

Az Országgyűlés tavaly decemberben fogadott el egy Semjén Zsolt által jegyzett törvénymódosítást, mely lehetővé teszi az egyházaknak, hogy bejelenthessék az igényüket állami vagy önkormányzati épületek tulajdonjogára, ha ott hitéleti-köznevelési feladatot látnak el. Jelen esetben mégsem erről van szó, hanem az iskola működtetéséről és az ingatlan vagyonkezeléséről.

A végső döntés a szülőké

Egyetértünk azzal a kormányzati szándékkal, hogy az egyházak vállaljanak nagyobb szerepet az oktatásban, de a konkrét esetben ez nem azt jelenti, hogy a Hermanból zsidó felekezeti iskolát szeretnénk létrehozni, hiszen világi iskolaként fejfedőt sem kell hordani – mondta el a HVG-nek Salusinszky András, a Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH) Külkereskedelmi Technikumának igazgatója.

Azt mondta, a zsidó oktatási intézményekben a pozitív, diákközpontú pedagógiai gyakorlatot képviselik, azaz a dicséretre, a bátorításra, a tehetséggondozásra helyezik a hangsúlyt. Mint mondta, a BZSH a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) legnagyobb hitközsége, ahol komoly pedagógiai gyakorlattal rendelkeznek, hiszen a bölcsődétől általános iskolán és gimnáziumon illetve a szakképző intézményen át az egyetemig rendelkeznek oktatási intézményekkel.

Azért éppen a Hermant keresték meg az ajánlatukkal, mert igen jó visszajelzéseket kaptak róla és a beiskolázási körzetéről. A javaslatukat megmutatták Tóth József XIII. kerületi polgármesternek, múlt pénteken a diákönkormányzattal, hétfőn a nevelőtestülettel találkoztak, kedden egy szülői fórumot is tartottak, majd később ezt megismétlik.

A döntést a szülők kezébe helyezi a jogszabály: ha az ő 50 százalékuk + 1 fő az átvétel mellett teszi le voksát, akkor kerül a javaslat Pintér Sándor belügyminiszter elé.

Teljes cikk

 

Címkék:Szombat

[popup][/popup]