Berlin: rendőrökre támadtak a palesztinpárti tüntetők

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Rendőrökre támadtak palesztinpárti és Izrael-ellenes tüntetők Berlinben kedd este és éjjel több megmozduláson. Húsz rendőr megsebesült.

A Rundfunk Berlin-Brandenburg (RBB) regionális közszolgálati médiatársaság szerdai összefoglalója szerint a német főváros Neukölln nevű kerületében több spontán tüntetésen palackokkal, kövekkel, pirotechnikai eszközökkel dobálták meg a rendőröket. Az egyik helyszínen barikádokat is igyekeztek emelni és gyújtogattak. A rendőrök vízágyúval oltották el az égő kukákat, elektromos rollereket és egyéb tárgyakat.

A város fő jelképei közé tartozó Brandenburgi kapunál is tüntettek, nagyjából háromszázan. Az RBB tudósítói szerint a tömegből arab és német nyelven a többi között azt skandálták, hogy “gyerekgyilkos Izrael”, és hogy “szabad Palesztinát”. Az igen felindult emberekből álló csoportot feloszlatták, a művelet közben paprikaspray-t is használtak, és több embert őrizetbe vettek.

A megmozdulást a magát bebörtönzött palesztinok szolidaritási hálózataként jellemző Samidoun egyesület szervezte. A szövetségi alkotmányvédelmi hivatal (BfV) által szélsőbaloldaliként nyilvántartott egyesületet a közeljövőben betiltják, ezt Olaf Scholz kancellár jelentette be a napokban a szövetségi parlamentben (Bundestag), visszataszítónak nevezve a szervezet Izrael-ellenes, antiszemita, és az Izraelre rátámadó Hamászt dicsőítő berlini megmozdulásait.

A palesztin szélsőséges iszlamista szervezet nagyszabású támadásának kezdete, október 7. óta Németország számos nagyvárosában szinte napi rendszerességgel tartanak palesztinpárti tüntetéseket, amelyeken gyakorta történnek Izrael-ellenes és antiszemita megnyilvánulások, és több demonstráció torkollt már összecsapásba a rendőrséggel.

Más atrocitások is érik a németországi zsidó közösséget, így például Berlinben legkevesebb hét lakóépületre Dávid-csillagot mázoltak, és kedd éjjel ismeretlenek két Molotov-koktélt hajítottak egy épület felé, amelyben zsidó intézmények működnek. A közösségi ház előtt, a járdán keletkezett tüzet az épület őrzésével foglalkozó biztonsági szolgálat egy munkatársa eloltotta, anyagi kár nem keletkezett. Az országos politika számos vezető személyisége elítélte az eseteket és az antiszemitizmus erősödésére figyelmeztetett.

MTI

[popup][/popup]