Berl Lazar: A zsidó ember legyen lojális a hatalomhoz

Írta: MTI - Rovat: Hírek - lapszemle

Bárhol él a zsidó ember, lojálisnak kell lennie a hatalomhoz – jelentette ki az orosz főrabbi a Kommerszant című napilapnak, amely kedden közölte az interjút.

2012-03-05_Владимир_Путин,_Берл_Лазар    Berl Lazar szerint ma Oroszországban nem létezik állami szintű zsidóellenesség, ezért nincs szükség úgynevezett különleges intézkedésekre, azaz kivételezésre a zsidóság esetében. A Kreml-pártinak tartott főrabbi, aki amerikai és 2000 óta orosz állampolgársággal is rendelkezik, kijelentette, hogy ma nincs egyetlen zsidó ember sem Oroszországban, aki azt mondhatná, hogy hátrányos megkülönböztetés éri.
    A milánói születésű, az Egyesült Államokból több mint húsz éve Oroszországba érkezett, majd itt letelepült főrabbi szerint ma a világon Oroszországban van a legszervezettebb, legnagyobb és a legegységesebb zsidóság.
    Szerinte a jelenlegi orosz hatalom olyan sokat tett az orosz zsidóságért, mint amennyit soha senki az elmúlt 300 évben. Elmondta, hogy nagyon hálásak az orosz vezetésnek ezért, de senkit sem befolyásolnak abban, kire szavazzon.
    Berl Lazar a Kommerszantnak elmondta: személyesen is aktívan lobbizott azért, hogy Washington eltörölje a legnagyobb kereskedelmi kedvezmény megadását tiltó Jackson-Vanik törvénymódosítást. A jogszabály 1974-ben lépett hatályba, érvénytelenítését csak tavaly december 20-án írta alá Barack Obama elnök.
    Az orosz főrabbi azonban sajnálja, hogy a Jackson-Vanik eltörlésével egyidejűleg az amerikai szenátusban elfogadták a Magnyitszkij törvényi záradékot. Szerinte a Szovjetunió zsidóellenes politikája miatt született 1974-es jogszabályt nem volt indokolt összekötni a Szergej Magnyitszkij orosz ügyvéd halála miatt felelősnek tartott orosz hivatalnokokra vonatkozó büntető intézkedésekkel.
    Berl Lazart az 1980-as évek végén Menachem Mendel Schneerson rabbi, a hászid judaizmus Chábád Lubavics mozgalmának vezetője küldte az akkori Szovjetunióba, hogy segítse a zsidó vallási élet felélesztését. 1993 óta a Független Államok Közössége rabbi egyesülésének elnöke, 1999-ben a Zsidó Közösségek Szövetsége főrabbinak választotta, majd 2000 júniusában az orosz zsidó közösségek kongresszusa orosz főrabbinak tette meg. Tagja az orosz államfő mellett működő vallási tanácsnak.
[popup][/popup]