Benyújtotta lemondását egy izraeli miniszter

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Amír Perec környezetvédelmi miniszter vasárnap benyújtotta lemondását, tiltakozásul a kormány politikája ellen – közölte az izraeli közszolgálati rádió.

Amir Peretz

 

Perec szombat este a kettes tévécsatornán kijelentette, hogy Benjámin Netanjahu miniszterelnök egy olyan pontra ért el, amely után ő már nem képes tovább szolgálni kormánya minisztereként.

Perec a centrista Tnua (Mozgalom) nevű koalíciós párt képviseletében nyerte el miniszteri tárcáját, s lemondási szándékát elsőként a párt elnöknőjével, Cipi Livnivel közölte.

Livni elfogadta döntését. A Kneszet vasárnap szavaz első alkalommal a jövő évi költségvetés ügyében, és a visszavonuló miniszter közölte a tévé riportereivel, hogy a kormány javaslatait társadalomellenesnek tartja és ezért nem hajlandó megszavazni őket.

Amír Perec azt is kijelentette, hogy Netanjahu bizonyos ügyekben, például a jeruzsálemi zavargások kérdésében nem a megoldást jelenti, hanem magát a bajt. Az interjú után a kormányfőhöz közelálló politikusok úgy vélték, hogy Netanjahu meneszti Perecet, de ő ezt megelőzve maga adta be lemondását.

Amír Perec a kormány vasárnapi ülésén is élesen támadta a miniszterelnököt.

„Az utóbbi hónapokban földrengésszerű változások mentek végbe, és a miniszterelnök ahelyett, hogy kormányozna és megoldásokat találna, a bűnbakokat keresi” – jelentette ki.

A Ynet, a Jediót Aharonót című újság honlapja szerint Amír Perec nincs egyedül lesújtó véleményével, s a Tnua párt több vezető politikusa szerint el kellene hagyniuk a jobbközép koalíciót.

Szakértők ezért egyre valószínűbbnek tartják a jobbközép koalíció felbomlását, s az idő előtti választások kiírását, esetleg már jövőre.

 

[popup][/popup]