Benny Ganz: “Izraelnek nem kellene egy másik nép fölött uralkodnia”

Írta: MTI / Shiri Zsuzsa - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

Benny Ganz, az Izrael Ereje (Hoszen Liszrael) párt vezetőjének első hosszabb, politikai álláspontját tükröző interjúja szerint Izraelnek nem kellene egy másik nép fölött uralkodnia – jelentette a Jediót Ahronót című újság honlapja, a ynet szerdán.

Benny Ganz

Az interjú teljes tartalmát csak pénteken hozzák nyilvánosságra, de szerdai beharangozásából kiderült, hogy a volt vezérkari főnök Ganz szerint meg kell találni az utat ahhoz, hogy Izrael ne uralkodjon egy másik nép, vagyis a palesztinok felett.

A 2005-ös gázai egyoldalú kivonulásról Ganz elismerően nyilatkozott, a tanulságok levonásának fontosságát hangoztatta, melyeket – mint mondta – más helyeken is alkalmazni kell. Ezért a kijelentéséért az izraeli médiában szerdán több jobboldali politikus támadta, és baloldalinak nevezte az újsütetű pártvezért.

A Likud párt azzal vádolta meg a közvélemény-kutatási adatok alapján az április kilencediki választások egyik esélyesének tekintett politikust, hogy szavaival beismerte, hogy a telepesek egyoldalú kitelepítését tervezi a palesztin területek közé tartozó Ciszjordániából.

Erre Ganz a közösségi médiában megjelentetett közleményében azt felelte, hogy maga a Likud párt szavazta meg és hajtotta végre a gázai kivonulást, s emlékeztetett rá, hogy Miri Regev jelenlegi kulturális miniszter a hadsereg szóvivőjeként vett részt a történésekben.

A két közismert izraeli művésszel, Slomó Artzival és Hanoch Daummal folytatott beszélgetésben Ganz azt is közölte, hogy szerinte a palesztinokkal kötendő béke legfontosabb pontja a biztonsági kérdés.

 

[popup][/popup]