Bennett Washingtonban találkozott Austin védelmi miniszterrel és Blinken külügyminiszterrel

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Naftali Bennett az első kormányfő, aki eleget téve Joe Biden korábbi meghívásának az amerikai elnök legsúlyosabb, Saigonpillanatként emlegetett külpolitikai válságának közepette érkezett Washingtonba.

Naftali Bennett és Donald Blinken (Forrás: Naftali Bennett twitter fiókja)

A találkozót – írja az ujkelet.live – valamennyire mindenképp beárnyékoló és Jeruzsálemet is aggasztó afganisztáni válság mellett vagy ellenére kárenyhítés gyanánt Biden stabil, megbízható szövetségesével jelenhet meg a nyilvánosság előtt, közvetlenül az afganisztáni fiaskó után, amiért az amerikai elnök valószínűleg megfelelő mértékben hálás is lesz. Bennett számára pedig soha vissza nem térő alkalom, hogy a két vezető között az iráni nukleáris program és az izraeli – palesztin konfliktus megoldása terén nyilvánvalóan fennálló véleménykülönbségek ellenére, a kialakult helyzet miatti előnyös tárgyalási pozíciót saját javára fordíthassa.

Az izraeli médiának névtelenül nyilatkozó magas rangú amerikai tisztviselő azonban óva intett attól az automatikus következtetéstől, hogy Biden hajlandó lenne teljes mértékben figyelmen kívül hagyni a két vezető Iránnal és a palesztinokkal kapcsolatos nézeteltéréseit, ugyanakkor Bennett sem fogja bármi áron – például a régió stabilitása részeként elfogadni a kétállami-megoldást – hanem utazásának fő célja, a teheráni atomprogram megállításának irányába fogja terelni a beszélgetést.

A fehér házi találkozó előtt Bennett miniszterelnök szerdán Lloyd Austin amerikai védelmi miniszterrel és Antony Blinken külügyminiszterrel találkozott. Miniszterelnökként első útja során a Pentagonban és Blinken meghívására a Willard Hotelben, mindkét amerikai magas rangú vezető egyértelművé tette Bennett előtt, hogy az Egyesült Államok legfőbb szövetségese számára biztosítani fogja a szükséges eszközöket, hogy megvédje magát Irán ellen.

Forrás: twitter

„A Védelmi Minisztérium elkötelezett amellett, hogy megőrizze Izrael kvalitatív katonai előnyét, és biztosítsa védekezését Irán, annak meghatalmazottai és a terrorista csoportok fenyegetései ellen” – mondta Austin az újságíróknak, a találkozó előtt.

,,Iránt felelősségre kell vonni a Közel-Keleten és a nemzetközi vizeken elkövetett agressziókért” – hangsúlyozta Austin, utalva Teherán felelősségére a július 30-án, az Ománi-öbölben az izraeli tulajdonú Mercer Street olajszállító ellen végrehajtott támadásra.

A védelmi miniszter hozzátette, hogy az USA elkötelezett az Izraelhez fűződő stratégiai kapcsolatok megerősítése, a zsidó állam biztonsága és az önvédelemhez való joga mellett. A bejelentést nyomatékosítva Austin kijelentette, hogy az Egyesült Államok elkötelezett a Vaskupola védelmi rendszer elfogórakétáinak feltöltése mellett a májusi 11 napos gázai háborút követően, amikor a Hamász terrorszervezet több ezer rakétát lőtt ki Izraelre.

„Szorosan együttműködünk a Kongresszussal az egymilliárd dollár sürgősségi finanszírozás pozitív elbírálása érdekben, ami több ártatlan életet fog megmenteni” – tette hozzá Austin.

Bennett megköszönte a védelmi miniszternek a Biden kormányzat Izraelnek nyújtott támogatását, és hangsúlyozta elkötelezettségét a kapcsolatok további elmélyítése iránt, ezt követően a találkozót zárt ajtók mögött folytatták.

Teljes cikk

[popup][/popup]