Bennett: Netanjahu nem érdeklődik semmi iránt

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Naftali Bennett miniszterelnök interjúsorozata az izraeli médiának Jom Kipur előtt.

A vallásos cionista értékeket valló Naftali Bennett miniszterelnök Jom Kippur beköszönte előtt egy nappal nyilatkozott mindhárom nagy tévéhálózatnak, valamint több újságnak és híroldalnak, az engesztelés napi böjtre való felkészülés jegyében.

Erről tudósít az ujkelet.live.

A Walla hírportálnak elmondta, tudomása van arról, hogy az izraeliek többsége haragszik rá, amiért úgy döntött, hogy baloldali és izraeli arab pártokat is bevonva alakított egységkormányt, de kitart döntése mellett.

,,Jó néhányan nagyon csalódottak voltak amiatt, hogy ezt a kormányt létrehozták és ahogyan létrehozták. Remélem és kérem, hogy legyenek nyitottak, és cselekedeteink alapján ítéljenek meg engem és a kormányt” – mondta Bennett, utalva az ellenzék és támogató szavazóik részéről indított felháborodás hullámra, amelynek forrása elsősorban a Jáir Lapiddal az élen megalakult és a politikai spektrum minden szegmensét képviselő rotációs koalíció, amely 12 év után kiszorította Benjamin Netanjahu volt miniszterelnököt a kormányzásból.

Utalva, az ellenzék soraiba kényszerült Likud és a jobboldali tömb képviselőire, akik azt kifogásolják, hogy a hatalommegosztó Bennett – Lapid koalíció működését többek között az iszlamista Ra’am frakcióra illetve a baloldali Munkapárt és a szélsőbaloldali Meretz támogatásától teszik függővé, a miniszterelnök azt nyilatkozta, elszalaszthatta volna a lehetőséget, hogy egy olyan nehezen valószínűsíthető kormányt alakítson, amely átfogja a politikai spektrumot, és helyette támogatva egy újabb, ötödik választás kiírását, de kijelentette:

,,Tudom, hogy sokan dühösek, és ez rendben is van, kitartok a döntésem mellett.”

A 12-es csatornán Bennett az ellentmondásokkal kapcsolatban, amelyeket a miniszterelnöksége megkezdése előtt tett ígéretei és a pozíciója átvétele óta tett tettei között vannak, a következőt válaszolta:

„Ez a szoba [a miniszterelnöki hivatal] a világ legfontosabb szobája. És amikor megérkezel ide, bemész az ajtón, tisztán kell érkezned, és minden politikát magad mögött kell hagynod” – mondta, hozzátéve, hogy értékrendje ,,stabil és hosszú távú, de minden bizonnyal, amikor itt ülsz, összetett megfontolások vannak minden lépés mögött, és ez nem hasonlítható semmihez.”

Az interjúban a miniszterelnököt megkérdezték, találkozik-e Benjamin Netanjahu ellenzéki vezetővel, hogy a szokás szerint havonta tájékoztassa.

„[Netanjahu] nem mutat érdeklődést semmi iránt. Természetesen az iroda mindig nyitva áll, és örömmel tájékoztatnám, szerintem ez kívánatos. Az a szokás, hogy ő kéri, mi pedig megszervezzük a találkozót. Ha akarja, megkapja.”

Bennett az interjúk során elítélte a Palesztin Hatóságot, amiért a hágai Nemzetközi Büntetőbíróságon (ICC) továbbra is folytatja az Izrael elleni háborús bűnökkel kapcsolatos pert, miközben továbbra is havi támogatást fizet a biztonsági foglyoknak, köztük olyanoknak is, akik izraeliek meggyilkolásáért töltik börtönbüntetésüket, és a megölt terroristák családjainak.

A miniszterelnök hangsúlyozta, hogy nem lát okot a Mahmúd Abbásszal történő találkozóra, annak ellenére, hogy kormánya és a Palesztin Hatóság számos magas szintű kapcsolatot tart fenn.

,,Nem látok semmilyen logikát abban, hogy találkozzak valakivel, aki Hágában perli az izraeli katonákat, háborús bűnökkel vádolva őket, ugyanakkor fizetést ad a terroristáknak, nem látom értelmét a találkozónak.”

Teljes cikk

[popup][/popup]