Bennett Iránról tárgyalt az Egyesült Államok nemzetbiztonsági tanácsadójával

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

Naftali Bennett izraeli miniszterelnök az Iránnal folytatott egyezkedésről tárgyalt Jake Sullivannel, az Egyesült Államok nemzetbiztonsági tanácsadójával szerdán – jelentette a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet.

Jake Sullivan, az Egyesült Államok nemzetbiztonsági tanácsadója és Naftali Bennett izraeli miniszterelnök (Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda, Izrael)

Bennett a miniszterelnöki irodájában találkozott a háromnapos látogatásra Izraelben érkezett amerikai nemzetbiztonsági tanácsadóval. A Miniszterelnöki Hivatal tájékoztatása szerint megvitatták az Irán és a nagyhatalmak között Bécsben folyó tárgyalásokat, valamint további, Izrael és az Egyesült Államok közötti kérdéseket.

“A Bécsben zajló események mélyreható befolyást gyakorolnak a Közel-Kelet stabilitására és Izrael biztonságára az elkövetkező években, ezért a mostani találkozónkra a megfelelő időben kerül sor” – mondta Bennett a találkozójuk kezdetén.

Sullivan  köszönetet mondott Joe Biden amerikai elnök nevében az izraeli kormányfőnek, amiért washingtoni látogatásakor támogatásáról biztosította az Egyesült Államokat az afganisztáni kivonulás és az ezzel összefüggő támadások idején.

“Izrael és az Egyesült Államok közös stratégián dolgozik biztonsága és érdekei mentén” – jelentette ki Sullivan a The Jerusalem Post című angol nyelvű újság honlapjának értesülése szerint. “Amikor Izrael és az Egyesült Államok együtt áll ki, akkor erősebbek vagyunk, és ennek a szellemében vagyok ma itt” – tette hozzá az amerikai küldött.

A megbeszélések napirendjének élén a bécsi tárgyalások mellett a Sullivan és Ejal Hulata izraeli nemzetbiztonsági tanácsadó közötti találkozó is szerepelt.

Bennett elismerését fejezte ki Sullivannek, amiért a karácsonyi ünnepek előtti napokban látogatott Izraelbe. Egyben kellemes ünnepeket és boldog új évet kívánt neki, valamint Joe Biden amerikai elnöknek és feleségének.

Sullivan hangsúlyozta, hogy karácsony előtti érkezése is rávilágít arra, hogy a mindkét ország számára kritikus helyzetben fontos a biztonsági kérdések megvitatása, és a közös stratégia meghatározása az előre vezető úthoz.

A közös követendő álláspont áll majd a stratégiai tanácsadó csoport negyedik ülésének középpontjában, amelynek társelnöke Sullivan és izraeli kollégája, Ejal Hulata lesz, s melyen részt vesznek az izraeli védelmi minisztérium, az Egyesült Államok védelmi minisztériuma, valamint az izraeli és az amerikai külügyminisztérium tisztségviselői, valamint mindkét ország hírszerző közösségeinek szakemberei.

Kedd este Sullivan Jichák Hercog izraeli államelnökkel találkozott, aki arra figyelmeztette az amerikai diplomatát, hogy Irán a tárgyalásokat időnyerésre használja fel, és mindenáron meg kell akadályozni Teherán atomfegyverhez jutását.

Múlt pénteken elnapolták a 2015-ös iráni nukleáris megállapodás felélesztését célzó, Bécsben zajló megbeszéléseket, és a felek várhatóan legkorábban a jövő héten térnek vissza a tárgyalóasztalhoz. (MTI, Shiri Zsuzsa)

[popup][/popup]