Bennett: “Egymillió izraeli állampolgárt Júdeába és Szamáriába!

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

Izrael több mint duplájára akarja növelni a Ciszjordániában / Nyugati Parton lévő zsidó telepek lakosságát, hogy a telepesek száma tíz év alatt elérje az egymilliót – mondta szerdán Naftali Bennett védelmi miniszter, azonnali bírálatot váltva ki a Palesztin Hatóság részéről.

Naftali Bennet

“Az a célunk, hogy egy évtizeden belül egymillió izraeli állampolgár éljen Júdea és Szamária területén” – jelentette ki Naftali Bennett, a kormány által használt bibliai nevén említve a megszállt Ciszjordániát / Nyugati partot.

Az izraeli parlament egyik radikális jobboldali pártjához tartozó, s a védelmi miniszteri posztra tavaly ősszel kinevezett Bennett erről egy jeruzsálemi sajtóértekezleten beszélt, amelynek témája az úgynevezett “Pompeo-doktrína” volt. A Mike Pompeo amerikai külügyminiszterről elnevezett doktrína a Washington palesztin területekkel kapcsolatos politikájában beállt változásokat takarja.

A Fehér Ház – miután korábban már elismerte az annektált Kelet-Jeruzsálemet Izrael osztatlan fővárosaként, a Szíriától elfoglalt Golán-fennsík egy részét pedig Izrael részének nyilvánította – tavaly november közepén kijelentette, hogy nem tekinti többé a nemzetközi jogba ütközőnek a megszállt Ciszjordánia / Nyugati Part területén létesített zsidó telepeket. Az amerikai döntés felháborította a palesztinokat, és bírálatokat váltott ki az ENSZ, Franciaország és az arab országok részéről.

A ciszjordániai / nyugati parti zsidó telepek lakossága már jelenleg is 400 ezer fő körül van, miközben a terület mintegy 2,7 millió palesztinnak az otthona. Kelet-Jeruzsálemmel együttvéve, összesen mintegy 600 ezer telepes él már az Izrael által megszállt vagy bekebelezett területeken.

“Védelmi miniszterként hivatalosan kijelentem, hogy Izrael politikája értelmében a C övezet az övé, azaz hozzánk tartozik” – fűzte hozzá Bennett, az oslói megállapodásokban meghatározott három övezet egyikére utalva, amely a francia hírügynökség megállapítása szerint a palesztin területek durván 60 százalékát teszi ki.

A megszállt Ciszjordánia / Nyugati Part és az annektált Kelet-Jeruzsálem zsidókkal való benépesítése 1967 óta minden izraeli kormány alatt zajlott, a folyamat azonban felgyorsult az utóbbi években, Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök és washingtoni szövetségese, Donald Trump elnök ösztönzésével.

Bennett szerdai sajtóértekezletét megelőzően, az illetékes izraeli hatóságok több mint 1900, a palesztin területeken létesítendő új lakás építési engedélyét hagyták jóvá. (MTI nyomán)

[popup][/popup]