Bennett: Az arab közösségben dúló erőszak egy sok éve elhanyagolt súlyos betegség

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

A 12-es csatorna esti riportja szerint egy vezető rendőrtiszt azt állította, hogy az arab társadalomban a súlyos bűncselekmények nagy részét a Sabak (Sin Bét) belbiztonsági szolgálat informátorai okozzák. A Sabak elutasította a vádakat.

Zavargások Lodban a helyi arabok és zsidók között idén májusban

A megjegyzés egy nemrégiben tartott magas szintű találkozón hangzott el az Izraeli Rendőrség országos parancsnokságán – tudósít az ujkelet.live.

,,Azok a bűnözők, akik jelenleg az arab társadalomban a súlyos bűncselekményeket vezetik, többnyire a Sabak informátorai, és ebben a helyzetben a rendőrség keze meg van kötve, mert azok az informátorok, akik mentelmi jogot élveznek, érinthetetlenek” – mondta a riport szerint a meg nem nevezett vezető tiszt.

Kobi Sábtáj országos rendőrfőkapitány és Omer Barlev közbiztonsági miniszter szerdai találkozóján felmerült az izraeli arab szektorban zajló bűnözések ügye és az a tény, hogy a rendőrségnek nincsenek megfelelő eszközei ennek kezelésére, áll a jelentésben, további részletek közlése nélkül.

A riportra reagálva a Sabak kijelentette, hogy az állítás, miszerint az erőszakos bűncselekményekben részt vevők többsége az ügynökség informátora „hamis, megalapozatlan és nincs összefüggés a támadások és a vádemelés nyomán felmerülő tényadatok között”.

,,A Sabak elmúlt hónapokban végzett tevékenysége következtében több száz gyanúsítottat tartóztattak le, akik ellen büntetőeljárást indítottak, közülük több tucat ellen nacionalista indíttatású súlyos terrorcselekmény miatt ”- idézte a 12-es csatorna a biztonsági szolgálat válaszát.

Májusban az Izrael és a gázai terrorcsoportok között zajló 11 napig tartó háború idején jelentős zavargásokra került sor az úgynevezett vegyes városokban, az arab és zsidó csőcselék gyakran védtelen járókelőket vett célba, etnikai hovatartozásuk alapján választva ki őket. A belső etnikai zavargások Izrael történelmének egyik legsúlyosabbjai voltak, felszínre hozva az arab és a zsidó izraeliek között régóta feszülő konfliktusokat.

A rendőrséget kemény kritika érte, amiért hosszú napokon át – főleg Lodban – nem tudta megfékezni az arab és zsidó zavargásokat a vegyes városokban – ami további erők, köztük a határrendészet tartalékosainak- behívásához vezetett.

Lodban szükségállapotot is hirdettek az intenzív arab lázadások miatt, melynek részeként zsinagógákat, számos üzletet és több tucat autót felgyújtottak és megrongáltak.

Május végén a rendőrség elindította a Törvény és Rend műveletet, pár nap alatt letartóztatva több száz embert az erőszakos összecsapásokban való részvétel gyanúja miatt.

Naftali Bennett miniszterelnök vasárnap a heti kabinet-ülésen bejelentette, hogy Izrael nemzeti tervet valósít meg az ország arab szektorában terjedő bűnözés kezelésére.

Teljes cikk

[popup][/popup]