Bennett: A nemzetközi közösség nem szolgálhatja a terroristák programját

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

Naftali Bennett izraeli miniszterelnök Antonio Guterres ENSZ-főtitkárral szombaton történt beszélgetése során csalódottságának adott hangot amiatt, hogy a nemzetközi szervezet nem ítéli el a legutóbbi gázai rakétatámadásokat.

Naftali Bennett (Forrás: screensot)

„A nemzetközi közösség nem szolgálhatja a terrorszervezetek programját. Izrael a stabilizáló erő” – mondta Bennett a szervezet vezetőjének, hozzátéve „ha nem teremtettünk volna rendet muszlimok tízezrei nem tudtak volna imádkozni,” áll a Miniszterelnöki Hivatal közleményében – írja az ujkelet.live.

Az elmúlt napokban heves összecsapások zajlottak palesztin zavargók és a rendőrség között a jeruzsálemi Templom-hegyen, minek következtében több tucat palesztin és több rendőr megsérült. A zavargások mellett a múlt hét végén végén kezdődő rakétatámadások több hónapja tartó nyugalmi időszaknak vetettek véget a gázai határon.

Péntek reggel több száz arab lázadó, köztük némelyik álarcban, elbarikádozta magát az al-Aksza mecsetnél, köveket dobáltak, petárdáztak és a Gázai övezetet uraló Hamász terrorszervezet zászlóit lengették.

Biztonsági források arról számoltak be, hogy az al-Aksza mecsetben a múlt héten történt súlyos zavargásokat túlnyomó többségben (több mint 80%-ban) a Kelet-Jeruzsálemben élő arabok okozták. A júdeai és szamáriai palesztinok és izraeli arabok túlnyomó többsége, akik imádkozni jöttek, szinte egyáltalán nem vettek részt a zavargásokban.

Péntek éjszaka és szombaton hajnalban rakétákat lőttek ki Izraelre Gázából. Izrael úgy döntött, hogy nem válaszol a nyílt területeken illetve az övezetben landoló rakétákra. A Kan szerint a Déli Parancsnokság azt javasolta a politikai vezetésnek, hogy ne legyen támadás. A biztonsági szervezetek úgy vélik, a gázai munkások beengedésének akadályozása hatékonyabb, mint egy újabb támadás.

Szombat reggel a védelmi szervezet úgy döntött, hogy lezárja a Gázával közös Erez gyalogos átkelőt, így körülbelül 1200 izraeli munkavállalási engedéllyel rendelkező gázai holnap nem mehet dolgozni Izraelbe. Holnap helyzetfelmérésre kerül sor, hogy a fejleményeknek megfelelően döntsenek a zárlat folytatásáról.

Teljes cikk

[popup][/popup]